Oldal kiválasztása

E3 2008 – Az X360 új funkciói

E3 2008 – Az X360 új funkciói
15 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az idei los angeles-i E3-on ugyan a komolyabb bejelentések elmaradtak, azért a Microsoft biztosította, hogy legyen némi meglepetés. Ezúttal az Xbox 360 legújabb funkcióit vettük górcső alá.

A múlt hét csütörtökön véget ért rendezvényt megelőzően több pletyka is szárnyra kapott, miszerint a Microsoft rengeteg új funkcióval látja el az X360-at. Az akkori szóbeszédek Mii-hez hasonló avatarokról és vadonatúj külsőt kapott dashboardról szóltak, azonban a redmondiak az utolsó percig tagadtak, ellenben tudjuk, hogy minden Microsoftos pletyka igaz, ergo vártuk, hogy az E3-as sajtókonferencián mi is az igazság. Gyakorlatilag minden egyes feltételezés bejött, persze akadt olyan is, amiről eddig nem tudtunk, úgyhogy időszerűnek láttuk, hogy egy csokorba gyűjtsük az újdonságokat.

A hivatalos bejelentések sorát végül egy korábban szintén pletykált hír nyitotta meg. A jelenlegi 20 GB-os merevlemezzel felvértezett X360 modelleket ugyanis lecseréli a Microsoft és a jövőben, valamikor augusztus magasságában 60 GB-os tárkapacitással kínálja a konzolokat. Teszi mindezt úgy, hogy a jelenlegi 20 GB-os Premium csomag árán kínálja majd a pakkot, mely ezen újíás mellett tartalmilag nem fog változni. Ergo a doboz mélyén a masinán kívül találunk egy darab vezeték nélküli kontrollert, egy headsetet és egy hónapos arany tagságot, amit a LIVE online szolgáltatáshoz használhatunk fel és ami az időtartam lejárta után Silver tagságként működik tovább. Ahogy már említettem a csomag augusztus magasságában lesz kapható, először a tengerentúlon közel 350 dollárért cserébe. A bejelentés egyben azt is jelentette, hogy a jelenlegi Premium csomag készleteinek kifogyásáig kapható lesz a 20 GB-os kiszerelés, mely sokkal olcsóbban, mindössze 299 dollárba kerül majd – durván 41 000 FT -, így újabb fricska a két konkurensnek, hiszen egy nagyon jó csomagot vásárolhatunk meg nagyon jó áron.

Hogy aztán a tengerentúlon mennyire lesz hatásos az új csomag, az kérdéses, ugyanis egyes elemzők szerint ez kevés lesz a 80 GB-os PlayStation 3-mal szemben, mely képességben egyértelműen többet kínál, mint konkurense és még árban is minimális az eltérés. Igaz, ami igaz, a Microsoft sorra nyúlja le a Sony-tól az exkluzív címeket és ontja magából a minőségi játékokat, így talán ezzel könnyedén ellensúlyozzák majd a jelenleg kialakulni látszó helyzetet, miszerint egyre több PlayStation 3-at vesznek az emberek.

Ezt követően a Microsoft sajtókonferenciáján derült fény több érdekességre. A korábban pletykált újításokat sorra leplezte le a redmondi gárda, melyek a következők voltak:

Az első a "Játssz merevlemezről" lehetőség. Igazából ebben semmi extra nincs, hiszen a lényege, hogy a jövőben a játékokat egy az egyben felmásolhatjuk merevlemezünkre és direktbe indíthatók lesznek onnan vagyis a töltési idő látványosan csökkeni fog, ráadásul a masina is csendesebb lesz. Nyilván a megnövelt tárkapacitásnak köszönhető az új funkció bevezetése. Érdemes azért megjegyezni, hogy a játékkorongnak ettől még a gépben kell lennie, de indítás után már nem a korongról tölt a játék.

Az Xbox LIVE Marketplace felkerül a webre, melynek köszönhetően bármilyen gépen keresztül, bármikor böngészhetünk és vásárolhatunk az Xbox.com oldalán. Tévésorozatokat, különböző extra tartalmakat, Xbox LIVE Arcade játékokat tehetünk virtuális kosarunkba, melyeket aztán hazatérve az X360 automatikusan letölt magának. Kényelmi funkció, igaz, valódi haszna nem nagyon van.

Ellenben a következő újdonságnak, mely szintén a kényelem jegyében született redmondban, melynek a felhasználók többsége biztos örülni fog. Arról van szó, hogy a Xbox Guide gomb megnyomása után egy sokkal áttekinthetőbb, bővebb felület ugrik majd fel. Gyakorlatilag minden ficsőr és szolgáltatás egyetlen gombnyomással lesz elérhető. Teljes és áttekinthető játéklisták között böngészhetünk és sose kell aggódnunk, hogy éppen hol vagyunk.

A további funkciók inkább az online közösség összekovácsolása érdekében készültek el. A cél, hogy szorosabb köteléket alakítsunk ki barátainkkal, így az Xbox LIVE Primetime funkció is erre lett kihegyezve. Olyan szolgáltatásokat foglal magába a funkció, mint az Achievements, a különböző tabellák, illetve egyes játékok valódi nyereményekkel is kecsegtetnek majd. Barátainkat különböző vetélkedőkre és egyéb mókás játékokra invitálhatjuk meg. Aztán itt van a LIVE Party rendszer is, ahol online egyszerre akár nyolc barátunkat is meghívhatunk, ahol akár megoszthatjuk egymás között saját tartalmainkat, Netflix videókat nézhetünk vagy akár chatelhetünk is egymással. Ezen kívül saját avatarokat hozhatunk létre, ami gyakorlatilag online identitásunkat tükrözii., Avatarunk egész külsejét meghatározhatjuk, majd az egész online közösséggel megoszthatjuk. Az "új" ötlet természetesen belekerül az Xbox LIVE Arcade és a LIVE Party móduszba is. És ha ez nem lenne elég, akkor örömmel jelentjük, hogy új, végre szélesvásznú támogatást is kap a konzol, mely 16:9-ben jeleníti meg a dolgokat. Ez az 1440*900 és 1680*1050-es felbontások támogatását jelenti.

Összességében elmondhatjuk, hogy az újítások többsége érdekesnek tűnik, de várjuk meg, hogyan fogadja majd a közönség az avatarokat és az új dashboardot.

Translate »