Oldal kiválasztása

E3 2008 – Csalódtak a kiadók az E3-ban

E3 2008 – Csalódtak a kiadók az E3-ban
16 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Több nagyobb kiadó és magazin is csalódásának adott hangot az idei E3 után és egyesek szerint ilyen formában nem működhet tovább a világ egyik legnagyobb játékkiállítása.

Komoly ellenérzéseket váltott ki az idei E3 a legtöbb kiadóból. Már a kezdetek kezdetén is sokan jelezték, hogy távol maradnának az egyre kevesebb látogatóval bíró rendezvénytől és inkább saját kiállításukon lepleznék le legújabb termékeiket.

A világ egyik legismertebb játékkiállítása két évvel ezelőtt még közel 60 000 embert mozgatott meg, majd a drasztikus változásokat követően tavaly már csak 4000 ember látogatott ki az expóra. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy az átalakítás miatt csakis szakmabeliek és újságírók lehettek jelen a rendezvényen. Ez főként a kiadókra háruló költségek csökkentése miatt lett bevezetve, azonban az idei rendezvény után – melyen közel 5000 ember volt kint – a legtöbb kiadó csak panaszkodásának adott hangot.

A sort az E3 nagykutyája, John Riccitiello nyitotta, aki a San Francisco Chronicle-nak nyilatkozva elmondta, hogy ebben a formában utálja az E3-at és ha nem áll be a jövőben valami változás, akkor csakis tovább veszít presztízséből a kiállítás. Riccitello szerint két út lehetséges: Vagy visszahozzák a régi idők expójának hangulatát, azaz ismét hatalmas felhajtás, csinos lányok mindenütt, vagy pedig a legtöbb kiadó inkább a már említett privát rendezvény mellett teszi majd le a voksát. Laurent Detoc az Ubisoft észak-amerika elnöke is hasonlóan negatív kritikával illette a rendezvény, mely szerinte egyszerűen borzalmas volt.

Ellenvéleményének adott hangot a Sega of America vezére Simon Jeffrey, aki kijelentette, hogy semmi kedve évi közel 5 millió dollárt csak az expón való jelenlét miatt költeni, azt azonban elismerte, hogy mindenféleképpen tenni kell valamit annak érdekében, szélesebb közönséghez jusson el a kiállítás.

A sajtó képviselői sem kímélték a rendezvény szervezőit. Az Edge Online egyik szerkesztője, Colin Campel a következő szalagcímmel illette a kiállításról írt értekezését: Változzon vagy dögöljön meg az E3! Azt hiszem ennél többet nem is kell elárulnom a cikk témájáról, mely az expó hibáit taglalja, leginkább a zsurnaliszták szemszögéből.

Translate »