Oldal kiválasztása

Grand Theft Auto 4 – Előzetes

Grand Theft Auto 4 – Előzetes
13 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Közel másféle éve már, hogy a Rockstar North megerősítette népszerű játékának folytatását. A negyedik rész nem pazarol az újításokkal és a lenyügőző látványvilággal.

Több mint másfél éve már, hogy a korábbi GTA-részeket is hegesztő Rockstar North bejelentette a Grand Theft Auto IV készültét. A srácok akkor még az idei őszi megjelenést vették célba. Azóta viszont tudjuk, ez sajnos nem jött össze nekik, viszont amíg elérkezik a tavaszi polcokra kerülés ideje, jó ha kicsit kivesézzük a legújabb részt, ugyanis egy merőben más GTA-résszel lesz dolga a kedves PS3- és X360 tulajoknak.

A játék története napjainkban játszódik. Főhősünk, Nico Bellick piszkos múltja elől próbál menekülni, így mikor kuzinja, Roman Bellick Liberty City-be invitálja, azonnal elfogadja a lehetőséget és máris útnak indul. Roman nem éppen bűnözői múltjáról ismert.  Az "amerikai álom" egyik elkötelezett híve. Imádja a csinos nőket, a sok-sok pénzt és a luxusautókat. Két kézzel szórja a lóvét, azonban lehetőségei korlátozottak. Egy lepukkant taxiállomást vezet, és ideje nagy részében barátnőjével, Mallorie-val veszekszik. Fényűző életmódja sodorja bajba. Hatalmas tartózást gyűjt össze, a maffia a nyakán lóg, Ő pedig nem tudja visszafizetni tartozását. Ekkor csöppenünk mi a történések közepébe. Új fiúként feladatunk, hogy rendezzük unokatestvérünk hátralékát, kapcsolatokat építsünk ki, és Liberty City egyik legismertebb arcává váljunk.

A történet helyszíne New York lesz. A játékban csak Liberty City-ként emlegett "Nagy Almát" a fejlesztők egy az egyben lemásolták. Szerencsére a házon belül hegesztett RAGE motornak köszönhetően már nem lesznek a semmiből előbukkanó épületek. Meglátogathatjuk majd a Szabadság-szobrot, ami a GTA IV-ben Boldogság-szobor néven lesz ismert. Ezenkívül NY öt városnegyedéből négyben biztosan lesz majd dolgunk –  Broker=Brooklyn, Manhattan = Algonquin, Queens = Dukes, Bronx = Bohan és New Jersey = Alderney -, illetve New Jersey egyes részeit is teljes egészében rekreálták a Rockstar munkatársai. Sokkal részletesebb és nagyobb lesz a bejárható terület. Az emberek sétálnak, újságot olvasnak, padon ülve reggelit majszolnak, pénzt vesznek fel az automatákból vagy épp csak telefonálnak. Realisztikus napszakváltozások szemtanúi leszünk. Éjszaka a forgalom is megcsappan, kora reggel, amikor mindenki a munkába igyekszik csúcsforgalom vár majd ránk. Szabad kezet kapunk a küldetések teljesítésében is. Akkor végezzük el feladatunkat amikor akarjuk. Lóghatunk a haverokkal, csajokat fűzhetünk orrba-szájba, esetleg Roman taxiállomásán ücsörögve unhatjuk halálra magunkat.

A zökkenőmentes grafikai megvalósításért a házon belül készített RAGE motor lesz a felelős. A Rockstar ezen kívül a NaturalMotion legújabb technológiáját, az Euphoriát is beleimplantálja majd az engine-be. Ezáltal sokkal realisztikusabb karaktermozgásokat érnek majd el. Minden egyes lépéskor érezni lehet, hogy Niconál mennyi cucc van, és főhősünk mozgáskultúrája is komoly szintet képvisel majd.

Az újítások természetesen itt még nem értek véget. A játékmenet is komoly tupírozáson esett át. Nem kell minden egyes alkalommal autót vagy motorkerékpárt lopnunk. Utazhatunk taxival – természetesen pénzért. Megcsodálhatjuk a lélegző várost, de ha éppen nagyon sietünk valahova, akkor extra pénzért cserébe rátapos a gázpedálra a sofőr és hamarabb érünk a helyszínre. Ha mégis elkötnénk egy járgányt, akkor érdemes ügyelni arra, hogy ne legyenek szemtanúk. Ha mégis lebuknánk, akkor a zsernyákok nagyon hamar a helyszínen teremnek. Sokkal szívósabbak, mint az eddigi részekben. Csak akkor tudunk megszabadulni tőlük, ha a térképen látható keresési körön kívül sikerül jutnunk, akkor nem kapnak el. A rendőrök folyamatosan mondogatják majd az utcaneveket is. Ezekre majd érdemes lesz odafigyelni, nagyon sok segítséget nyújthatnak ha fel kell vennünk a nyúlcipőt. Fontos szerep jut a mobiltelefonnak. Mobilon keresztül intézhetjük el ügyeink jelentős részét. Fegyvert rendelhetünk, találkozókat beszélhetünk meg, illetve egy sor olyan funkció is belekerült a telefonba, mely a későbbiekben mindenképpen a hasznunkra válik – naptár, SMS küldés, emlékeztető hangjelzés, kamera. Hasonlóan érdekes lesz az internet kávézók szerepe is. Azon szerencsés újságírók, akik kipróbálhatták a Rockstar alkotását pont egy olyan küldetést nyomhattak végig, ahol Nico egy internet kávézóban saját önéletrajzát tölti fel a világhálóra. A kiszemelt áldozat cége azonnal ráharap, behívja egy elbeszélgetésre, Nico barátunk pedig egyetlen lövéssel elintézi az ügyvédi iroda fejesét.

A negyedik rész eredetileg idén októberben került volna a boltokba, azonban a Take Two és a Rockstar meg nem nevezett okokra hivatkozva február-március közé tolta a debütálást. Egyes pletykák szerint csak áprilisban érkezik a stuff. Egyelőre csak PS3-ra és X360-ra.

Hozzászólások

Translate »