Oldal kiválasztása

HP Omen X – Bemutató

7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

brarid véleménye

A kinézetét alapból úgy tudnám leírni, mintha fogtak volna egy közel kocka alakú gépházat, majd 45 fokkal elforgatva két lábat hegesztettek volna rá. Nekem kifejezetten tetszik, de biztosan lesznek olyanok, akik szerint ennek semmi értelme nincsen. A kialakítás miatt sok módosítást eszközölt rajta a gyártó, példaként tudom felhozni azt, hogy a laptopoknál is megszokott, vékony lemezmeghajtó a gép oldalára került, és amikor kinyitjuk, akkor csattan egy nagyot, hiszen ez is 45 fokkal a vízszintestől elforgatva üzemel. (Az mondjuk egy külön kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a belehelyezett lemezeknek és a mechanikának, de ezt értelemszerűen nem tudtuk a helyszínen tesztelni.)

Viszont a szerelése nagyon könnyű. Az alaplapot is rejtő, levehető oldallappal rendelkező része pont olyan szögben áll, hogy sokkal könnyebb vele dolgozni. A 45 fokos szög lehetővé teszi, hogy a ház elfektetése nélkül is tudjunk úgy turkálni a gépben, hogy fény is jusson be, illetve a kezünk is jól elférjen benne (könyékig). Az pedig, hogy a szervereknél megszokott módon, egyszerűen lehet a vinyókat kivenni és beletenni a rekeszekbe, nagyon praktikus megoldás. Ilyet talán, ha egy vagy két alkalommal láthattunk eddig hagyományos asztali gépek esetében.

Amik viszont nem annyira impozánsak, azok a perifériák. Egy Steelseries Apex 350 billentyűzet lett felvértezve az Omen emblémával, és ezzel nagyjából meg is vagyunk. A gép ára mellett simán beleférhetett volna szerintem egy rendes mechanikus billentyűzet is, ha már stílusosak szeretnénk maradni.

Chilly véleménye

A legtöbb felhasználót értelemszerűen azonnal megfogja a külső, amelynek praktikusságáról azért lehetne vitákat folytatni. Az biztos, hogy mutatós és tetszetős, valamint egyedi a „kocka”, meg az is, hogy sötétben bitang jól mutat a háttérvilágítása. A könnyű szerelhetőség óriási pozitívum, de a fura helyen eldugott optikai meghajtó felett nehéz napirendre térni. A tágas tér valószínűleg kedvező hatással van a hűtés hatásfokára, ám egy komplett asztalt kell szentelni a gép + monitor + billentyűzet + egér négyesének, és ebből a gép igencsak nagy teret foglal el. (Persze, le lehet tenni a földre is, de ha már az embernek ilyen gépe van, miért dugná az asztal alá?)

A komplett szett természetesen tökéletesen harmonizál egymással, ám a közel milliós árba sajnos a képeken is látható monitor nem tartozik bele, és más gyártótól olcsóbban jobb kijelzőt is vásárolhatunk, így nem is nagyon látom a létjogosultságát. De ha valaki a „gyűjtsd össze mindet” elv mentén vásárol, és szeretne egymáshoz passzoló perifériákat, a lehetőség természetesen adott. A nem kis összeget kifizetve egy stílusos bútordarabhoz jut, amely ráadásul jól láthatóan minőségi darabokból lett összerakva, egy időtálló designba ültetve.

Mindent egybevetve én nem nagyon látom a HP Omen X létjogosultságát itthon, hiszen gyakorlatilag kizárólag designlakásokban (meg rendezvényeken és kiállításokon) mutat igazán jól egy ilyen ház, viszont az biztos, hogy nagyon jól lehet vele villogni. Ennek köszönhetően én inkább a luxuscikkek kategóriájába sorolnám be, így pedig a kevésbé praktikus elemei nem is szúrnak annyira szemet. Csak a gépház külön is megvásárolható (micro ATX alaplapokat tud befogadni), cirka 200 ezer forintos áron. A komplett gép ezzel szemben jelenleg 1 millió forintos bruttó kiskereskedelmi árcédulával rendelkezik.

Notebookspecialista

A képeket és a videót a Notebookspecialista Váci úti boltjában készítettük.
Notebookspecialista.hu Kft.
1132 Budapest Váci út 20-26.
www.notebookspecialista.hu

Translate »