Oldal kiválasztása

FPV drónszimulátorok – melyiket válasszam?

FPV drónszimulátorok – melyiket válasszam?
4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az FPV drónok irányítása teljesen szabad, korlátok nélküli repülést tesz lehetővé sokszor igen nagy sebességgel, ami a pilóta számára egy egészen egyedi, különleges élményt nyújt. Nem véletlen, hogy az utóbbi években rendkívül népszerű lett a repülésnek ez az ága.

Az FPV drónnal való repülést alapvetően három fő kategóriára lehet felosztani:

  • versenyzés – egy előre felépített pályán kell a leggyorsabbnak lenni
  • freestyle – a drónpilóta akrobatikus gyakorlatokat hajt végre
  • légi fotózás – videókészítés a drón alatt elsuhanó táj bemutatására

Függetlenül attól, hogy melyik területe szimpatikus a drónozásnak, a gyakorlást célszerű egy szimulátorprogrammal kezdeni.

Miért érdemes szimulátorozással kezdeni a drónreptetést?

 1. A szimulátorozás egyik legnagyobb előnye az olcsóság. Mivel egy FPV drón vezetésének elsajátítása sok gyakorlást igényel, ezért azok, akik szimulátorozással kezdenek, rengeteg zuhanástól és költséges javítástól kímélik meg magukat.
 2. Egy-egy újabb freestyle trükk elsajátítása rengeteg gyakorlással és természetesen zuhanással jár. Nem véletlen, hogy ha büntetlenül szeretnének gyakorolni, még a profi pilóták is a szimulátort választják.
 3. Ha még bizonytalan vagy azt illetően, hogy ezt a hobbit neked találták-e ki, szintén praktikus szimulátorozással kezdeni, mert ha mégsem jön be, akkor „csak” a programra és a távirányítóra költött pénzt bukod el. Illetve még azt sem, mert a használt távirányítókon viszonylag gyorsan és kevés veszteséggel túl lehet adni.
 4. Ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé vagy nincs időd drónozásra alkalmas terepre menni, a szimulátor ismét hasznos eszköz, hiszen úgy tudsz igen változatos pályákon repülni, hogy ki sem kell mozdulnod otthonról.
 5. Az átlag FPV drón alig pár percnyi repülést tesz lehetővé egy akkumulátorral. Ha leülsz egy szimulátor elé, úgy tudsz akár órákon keresztül folyamatosan gyakorolni, hogy egyszer sem kell leszállnod akkumulátort cserélni. Nem véletlen, hogy a professzionális pilóták is rendszeresen gyakorolnak szimulátoron. És a legtöbbször azokon a programokon, amelyeket az alábbiakban bemutatunk neked.

Mennyire élethűek ezek a szimulátorok?

Gyakran hangzik el ez a kérdés a kezdők részéről, mivel valóban fontos, hogy olyan szimulátort válassz, amelynek működése a lehető legközelebb van egy valódi drón viselkedéséhez. A kérdésre ugyanakkor nehéz pontos választ adni. A legnépszerűbb szimulátorok fejlesztői nem kevés energiát fektetnek abba, hogy programjuk minél realisztikusabb legyen, mivel tudják, hogy ez az egyik legfontosabb elvárás a játékosok részéről.

Annak ellenére a szimulátorokkal történő repülés soha nem lesz képes pontosan leképezni a valóságot, az ismerkedésre, gyakorlásra vagy egy új trükk elsajátítására továbbra is a legalkalmasabb eszköz marad.

Velocidrone

Nem véletlenül szerepel listánk első helyén a Velocidrone, hiszen több versenyző és freestyle pilóta szerint is az egyik legjobb szimulátorról van szó. A programban több drón közül is választhatsz, repülhetsz egyedül vagy csapatban, saját pályát is tudsz készíteni, és nagyon részletesen tudod módosítani a drón jellemzőit.

Alacsony ára miatt ráadásul az egyik legmegfizethetőbb szoftver a piacon. PC-re és Mac-re is elérhető. Nincs más dolgod, mint letölteni, telepíteni, összedugni a távirányítóddal, és már repülhetsz is.

A Velocidrone több más játéktól eltérően nem a felhőben fut, hanem az adott gépre kell telepíteni, de tárhelyigénye nem jelentős. Az erőforrások tekintetében is jól hangolható, részletes beállítási lehetőségek vannak a grafikára vonatkozóan, így már egy gyengébb gépen is elfut.

Ha játékgéped van, akkor maximumra állítva a részletességet szép tájakban és részletesen kidolgozott objektumokban gyönyörködhetsz. Nem szeretnénk elfogultak lenni, a mai csúcskategóriás játékokétól a Velocidrone grafikája messze elmarad, de itt nem is ez volt a cél, hanem a minél realisztikusabb repülési környezet szimulálása.

A Velocidrone-ban tucatnyi különböző pálya közül tudsz választani, amelyek nagyon változatosak. Van közöttük metró, könyvtár, focipálya, elhagyott gyártelep, kikötő, város, folyópart, vár és persze a versenyzők kedvenc terepe, az üres mező, ahol a lehető legváltozatosabb kapukkal, zászlókkal, létrákkal felépített pályákon mutathatod be tudásod.

Liftoff

A haladó pilóták közül sokak kedvence a Liftoff, amely az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül. A drón számtalan paramétere pontosan úgy módosítható, mint a valóságban, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy igen közel kerüljön a valódi drón vezetésének élményéhez.

A Liftoff grafikailag az erőforrás-igényesebb programok közé tartozik, erősebb játékgépre lesz szükséged ahhoz, hogy megfelelő minőségű beállításokkal fusson. Gyengébb gépeken annyira leesik a frame rate, hogy élvezhetetlenné teszi a drón irányítását. A drónnal való repülés ráadásul hasonlatos egy FPS játékhoz, magas frame rate kell a kapuk között száguldozó quad pontos irányításához.

A Liftoffban a Velocidrone-hoz hasonlóan számtalan izgalmas térkép és azon belül pálya közül választhatsz. Külön jó móka, hogy van olyan térkép, ahol az egyik élvonalbeli FPV guru, Joshua Bardwell háza körül is lehet röpködni.

A beépített saját drón összerakásának lehetősége egy olyan plusz jellemző, amelyet más szimulátorokból hiányoltunk.

PlayStation Xbox Steam Linux Apple 

Drone Racing League (DRL) szimulátor

A Drone Racing League szimulátor nem friss szereplő a piacon, és a professzionális pilóták által nagyon jól ismert program. A játék által meghirdetett online versenyek lehetőséget adnak arra, hogy a top pilótákat meghívják az offline eseményeikre is, ez már önmagában indokolja népszerűségét.

A játék realisztikusságáról már nem lehet túl sok pozitívumot elmondani, több tesztelő élménybeszámolója alapján is a gyengébbek között van, bár az utóbbi időszakban sokat fejlődött.

Az elérhető alaprajzok és pályák viszont nagyon változatosak, az elhagyott épületektől (bando) a kikötőn, darukon keresztül a felhőkarcolókig számtalan lehetőség közül választhat a pilóta.

A DRL saját beépített drónokkal rendelkezik, amelyek jellemzően 1 kg felett vannak, ami némi megszokást igényel, tekintettel arra, hogy a valóságban az átlag gép ennél lényegesen könnyebb.

FPV Freerider

Az FPV Freerider az egyik első drónszimulátor a piacon, és népszerűsége a megjelenése óta töretlen.

Mivel a drónra vonatkozó beállítási lehetőségek korlátozottak, ezért figyelembe kell venni, hogy nem tudod tökéletesen a drónod tulajdonságaira igazítani. Éppen ezért drónnal még nem rendelkező kezdők részére ideális választás, míg gyakorlott pilóták valószínűleg más programokat részesítenek előnyben. Apropó kezdők: ha ezt a szimulátort választod, akkor hasznos lehet megnézned Joshua Bardwell bemutató videóit, amelyet ennek a szimulátornak a segítségével prezentál.

A pályákat illetően van mező, sivatag, parkoló, sziget és játszótér, aminél azért akadnak változatosabb környezettel bíró szimulátorok.

Az FPV Freeridernek van ingyenesen kipróbálható verziója is, és ha megtetszett, akkor érdemes beruházni az FPV Freerider Recharged nevű bővített verzióra, ahol nagyobb és részletesebb alaprajzok és pályák állnak rendelkezésre.

Google Play Steam Apple

FPV Air 2

Az FPV Air egy friss szereplő a drónszimulátorok piacán. A program 2018-ban jelent meg, és alacsony árának, valamint egyedi beállításainak köszönhetően gyorsan népszerű lett.

A programot elsősorban kezdőknek ajánljuk, akiknek nem kell lemondaniuk a drón részletes beállítási lehetőségeiről és a többjátékosos üzemmódról.

Maga a játék közepes grafikával rendelkezik, cserébe már viszonylag gyenge gépen is elfut, ami megint csak azoknak kedvez, akik alacsony költségvetésből szeretnék kipróbálni ezt az új hobbit.

A program a Steamen érhető el, és arra számítunk, hogy a jövőben folyamatosan fejleszteni fogják, így még több kezdő pilótát fog elcsábítani a korábban felsorolt szimulátoroktól.

Melyik a legjobb drónszimulátor?

Ahogy cikkben is említettük, az itt felsorolt drónszimulátorok a legnépszerűbbek a piacon, tehát ha közülük választasz egyet, akkor már nem tévedhetsz nagyot. Ugyanakkor nehéz győztest hirdetni egy olyan ligában, ahol a játékosok többségének más és más szempont a fontos.

Vannak olyanok, akiknek az ár, másoknak a funkcionalitás, az élethűség, az erőforrásigény vagy éppen a grafika részletessége a fontos.

Én személy szerint azért kezdtem el szimulátorozni, hogy megfelelő gyakorlatot szerezzek majd egy éles drónnal való repülés előtt. Éppen ezért nálam az élethűség volt az egyik legfontosabb szempont, így választásom a Velocidrone-ra esett. Mivel a legtöbb szimulátornak van ingyenesen kipróbálható verziója, ezért azt javaslom, próbálj ki többet is, mielőtt valamelyik mellett leteszed a voksod.

Jó szimulátorozást, jó játékot hozzá!

Translate »