Oldal kiválasztása

ARK – végleges kiadás

ARK – végleges kiadás
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az Early Access cikkünket itt olvashatjátok.

Az Early Accessben nagyon népszerű csupasz ősember szimulátor úgy tűnik a kiadás óta fokozatosan újabb játékosokat veszít. Rengeteg dühös komment érkezett a játék végleges kiadási modelljével kapcsolatban.

Ahogy az alábbi számok is mutatják, azok is visszanéztek a játékba, akik a hosszú teszt fázis alatt abbahagyták a játékot, de folyamatosan csökkenő játékos számmal találkozunk. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy teljesítményben még ennyi EA-ban töltött idő után is jelentős gondok vannak, főleg a nem Windowst futtató rendszereken.

Másik az, hogy ha tényleg jól akar szórakozni az ember, akkor bizony jobban teszi, ha befizet egy saját hostolt szerverre, ahol a barátaival együtt játszik, mert különben könnyedén elállhat a játéktól, mikor egy szál herekötőben füvet szedve egy raptoron ülő AK-47-es arc megküldi ólommal. Tekintve, hogy mennyire időigényes a játék, az átlagos játékos számára én inkább a cooperatív építgetést/fejlődést ajánlom. Ha valaki mégis az agyatlan PvP módot részesítené előnybe, akkor az ARK: Survival Of The Fittest 72 fős túlélős-mészárlását ajánlom.

Harmadrészben a játékosokat még a jelentősen megugrott ár is távol tartja, ami a kiadás előtti ár duplája lett hirtelen. Azért valjuk be, AAA árért nem biztos, hogy egy indie survival címet fog venni az ember, tekintve, hogy egy 39,99€-s season pass-t is hozzácsaptak a készítők.

Unreal Engine 4 hajtja a játékot. Gyengébb konfigurációk és high-end gépek közt ég és föld a különbség. Gyengébb gépek esetén igen csak kompromisszumokat kell kötnünk a minőség és a teljesítmény között. Grafika terén a konzolokon sem jeleskedik a játék, mert ugyan elhagyta már a Korai Hozzáférést, de a teszt időszakban mutatkozó hibái ugyanúgy megmaradtak.

Ennyi negatívum mellé azért pozitívumként megemlíteném az ingyenes expansion mapokat és a Primitive+ módot, de sajnos a Scorched Earth expansionért már fizetnünk kell, ráadásul nem is keveset.

Érdemes kipróbálni a játékot, de jelen állapotában sem tudom ajánlani teljes áron beszerezni. Inkább várjatok vele egy leárazást (a téli akciók sincsenek már messze).

Translate »