Oldal kiválasztása

Traffic Games – Amikor a gyerek játszva tanul

Traffic Games – Amikor a gyerek játszva tanul
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A játék nem pusztán a szórakozást szolgálja, nagyon hasznos a fejlődés szempontjából is. A játék során a gyermekek sokkal motiváltabbak, önmagukat hozzák olyan helyzetekbe, melyekből tanulhatnak.

Magyarországon a közlekedési balesetek főbb okai az elmúlt években nem változtak jelentős mértékben. A leginkább veszélyeztetettek a gyermekek, hiszen a közlekedésben gyalogosként, kerékpárosként vagy jármű utasaként vesznek részt, ahol a vezető közlekedési magatartásától függ a biztonságuk. A felnőttek is hajlamosak túlbecsülni a gyermekek veszélyérzetét, nem veszik figyelembe a fejlődési folyamatokból adódó életkori sajátosságaikat, az átlagos képességű gyermekekről is azt feltételezik, hogy a közlekedésben felnőttként fognak viselkedni. Számos szülő nincs tudatában annak, hogy gyermekeik közlekedési magatartásának alakulásában rendkívül jelentős tényező az általuk mutatott példa. A hatékonyabb baleset-megelőzés érdekében kiemelten fontos, hogy már kisgyermekkorban elkezdődjön a tudatos közlekedésre nevelés és a gyermekek megismerjék a közlekedési helyzeteket és veszélyforrásokat. Ezért az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Közlekedéstudományi Intézet összefogott és elindította a Traffic Games közlekedésbiztonsági online kampányt, amely több olyan internetes játékot is kínál majd, amelyeknek a segítségével a közlekedés alapvető szabályait mindenki könnyedén és a számítógépes játék izgalmai közepette sajátíthatja el. 

A Traffic Games kampánynak két célja is van a biztonságos közlekedésre való nevelésben: 

Játszva tanulni, ésszel versenyezni – Traffic Games a mobileszközökön is!

A fiatalok esetében már nem lehet csakis a könyvekre vagy az iskolai előadásokra hagyatkozni, ha azt szeretnénk, hogy megismerjék a közlekedési szabályokat. Olyan platformon kell őket megszólítani, amelyen eleve nyitottabban fogadják el az újdonságokat,  mint például a különböző mobileszközök – okostelefonok és táblagépek. A Traffic Games éppen ezért elérhető ezeken az eszközökön is. A vállalkozó kedvű versenyző a tudásának megfelelő szinten mehet végig a pályán egy, az általa kiválasztott autóval, ahol a szintidő és a különböző szabályismereti kérdésekre adott helyes válaszok alapján érhet el minél több pontot és léphet magasabb szintre. 

Élet Úton program – élethosszig tartó tanulás a közlekedésben

A kisgyermekkorban elkezdett és később egymásra épülően folytatott hatékony közlekedésre felkészítés jótékony, hosszú távú társadalomformáló hatásokkal bír, hiszen a gyerekek nemcsak kicsiként közlekednek biztonságosan. Ha valóban hatékony az oktatás, akkor beleivódik a viselkedésmintájukba, amit felnőttkorukra is magukban hordoznak, sőt, továbbadják környezetüknek és saját gyerekeiknek is. Tehát a szülőket és a gyerekeket közösen be kell vonni ebbe a programba. Célunk, hogy a szülők vigyázzanak gyermekeikre, legyenek felelősségteljes közlekedők (példaképek)! 

Tudatosuljon a biztonság igénye, nőjön a szabálykövetési hajlandóság és javuljon a közlekedési kultúránk. Ezért a felnőttek is megtalálják majd a nekik megfelelő és nehézségi fokozatú játékokat, amelyekkel frissíthetik és fejleszthetik a már meglévő tudásukat.

A Traffic Games kampányában és játékaiban az előbb felsoroltak mellett a legzseniálisabb, hogy ez nem egy száraz, kötelező érvényű feladatként értelmezhető, hanem izgalmas kihívásként, amely a fiatalok körében akár divatot is teremthet. 

Ebben a játékban és az életben egyaránt az nyer, aki ismeri és betartja a közlekedési szabályokat. 

Translate »