Oldal kiválasztása

Omaha HI/LO póker

Omaha HI/LO póker

Az Omaha HI/LO játékának menete teljesen megegyezik a normál Omaha játékkal (lent).A különbség abban van, hogy felgyűlt bankot (potot) két részre osztják mutatás után. Az osztás a legalacsonyabb és a legmagasabb pókerkéz között történik.

 

Ha több azonos értékű kéz alakul ki, akkor a potot egyenlően megosztják a játékosok között. Ha nem alakul ki érvényes alacsony kéz, akkor a teljes bankot a legmagasabb kezet kialakító játékos kapja meg.
A HI/LO szabályai szerint a legalacsonyabb kéz esetén él a „8 or better” szabály, vagyis a bank alacsonyabb részét elnyerő kézben nem lehet nyolcasnál magasabb lap. Alacsony kéz esetén az ász a leggyengébb lapnak számít. A létező legalacsonyabb érvényes kéz az 5, 4, 3, 2, A. 
 
Licit szerint az alábbi Omaha változatokat különböztetjük meg:
Fix Limit: A játék és a licitkörök tétjeinek limitje előre meghatározott.
No Limit: A játék során bármelyik játékos, bármikor felteheti az összes zsetonját.
Pot Limit: A licit felső határa a kassza (pot) összege.
Vegyes: Fis és limit nélküli játék váltakozása.
Az Omaha szabályai a Texas Hold’emből származnak, ám attól néhány pontban eltérnek. Az Omaha megtanulása a Texas Hold’em után emiatt viszonylag egyszerű, így nem csoda, hogy a póker variánsok közül a második legismertebb jelenleg.
 
Az Omaha szabályai szerint, a Hold’em-től eltérően négy zárt lapot kapunk kettő helyett. A játék menete teljesen megegyezik a a Hold’em menetével, a licitkörök, az utcák (flop, turn, river) sem különböznek. A négy zárt lap mellett az igazi különbség, hogy a zárt lapokból kötelezően kettőt, és csak kettőt kell felhasználnunk a legjobb pókerkéz kialakításához, így az asztalon lévő közös lapokból hármat, és minimum hármat kell használnunk.
 
A Hold’em esetén ilyen megkötés nincs, ott a kezünkben lévő lapokból egyet, vagy akár egyet sem kell használnunk.
Translate »