Oldal kiválasztása

Formula 1 2011 – Játékteszt

Formula 1 2011 – Játékteszt
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Holnap minden bizonnyal bajnokot avat az idei Forma 1-es világbajnoki sorozat, azonban a Codemasters-nek köszönhetően valamelyik csapat versenygépének volánja mögött újra és újra átélheted az idei sorozatot, annak minden helyszínével, szabályával és csapatával. Teszteltük a Formula 1 2011-et.

Tavaly hosszas kihagyás után szerezte meg a Codemasters a Formula 1 licenszeket, így a száguldó cirkusz az évekig elhúzódó vegetációt követően egy hozzáértők kezeiből kikerült, minőségi versenyjáték formájában is testet öltött. Bár a Formula 1 2010 nem volt tökéletes játék, kezdeti hibái felett hamar szemet lehetett hunyni, hiszen az évek óta tátongó űrt egy végtére kiváló játékkal pótolta a Codemasters. A Formula 1 2011 esetében azonban már komolyabb elvárásokkal ültünk le virtuális kormányunk elé, hiszen egy szezonális folytatás esetében mindig fennáll annak lehetősége, hogy kevés, vagy szinte semmi változást, fejlődést nem képes felmutatni az új rész. A brit csapat majdnem belefutott ebbe a hibába, mert az újdonságok jelentős részét csak annak köszönhetjük, hogy az idei esztendőben több szabálymódosítás is életbe lépett, igaz, olyan apróságok is finomodtak, melyek alig vehetők észre, mégis jelentőséggel bírnak az élmény tekintetében.

 

A Formula 1 2011 fő gerincét ezúttal is a teljes, tizenkilenc helyszínből álló világbajnokság adja, s mint a tavalyi epizódban, itt is nyeretlen kezdőként csöppenünk bele ebbe a különös atmoszférájú, pergős világba. A játék kezdetén eldönthetjük, melyik leggyengébb csapat pilótájaként szeretnénk csatlakozni a száguldó cirkuszhoz, hogy aztán kezdetben kisebb elvárásoknak (autónk teljesítményéhez képest jó eredmények, csapattárs legyőzése) megfelelvén előreléphessünk, s pályafutásunkat egy közepes, vagy akár egy top csapatnál folytassuk. A játékban ismét fontos szerepet kap a csapathoz fűződő viszonyunk, ennek megfelelően célszerű odafigyelni, hogy a versenyek utáni interjúk során mit, és milyen stílusban nyilatkozunk, hisz nem mindegy, milyen támogatást kapunk majd a szerelőktől, csapattársunktól, és a csapatvezetőktől.

 

A bajnokságot egyébként haverunkkal karöltve is végigversenyezhetjük, a Formula 1 2011 egyik legnagyobb újdonsága ugyanis a kooperatív mód, melyet akár online, akár osztott képernyős offline módban is kipróbálhatunk. Ilyenkor cimboránkkal csapattársakként erősítjük az egyik istálló gárdáját, s a megvalósításnak köszönhetően egészen egyedi ízt kap a tizenkilenc futamos bajnokság. A változások szele a többjátékos módot se kerülték el, így végre tizenhatan is felállhatunk a virtuális rajtrácsra, míg a többi autót az MI irányítja. Ha már szóba került a mesterséges intelligencia, akkor érdemes megemlíteni, hogy ezen a téren is finomodott a játék, a gép irányította autók ugyanis agresszívebbek lettek, sokkal jobban védik a pozíciójukat, de közben a szabályok betartására is igyekeznek, így már a rajt utáni első kanyar bevétele is biztonságosabbnak bizonyult, mert meglepően kevésszer lett a dolog vége tömegkarambol.

 

A balesetek kapcsán új játékmenetbeli újítás, hogy az életszerűséget fokozva, a rajongók kérésére bekerült a játékba a biztonsági autó, de az idei esztendőt érintő szabálymódosításoknak köszönhetően visszatért a KERS, vagyis az energiavisszanyerő-rendszer, illetve debütált a Pirelli abroncsai, és a DRS, azaz a nyitható hátsó szárny. Mindegyik újdonság alapvetően befolyásolja autónk viselkedését, így hiába voltunk profik a tavalyi részben, az újdonságoknak köszönhetően ismét újra kell tanulnunk az egyes pályákat, ismét meg kell ismernünk versenygépünk határait. Ez pedig igazán izgalmas kihívás, ami a finomhangolt vezetési modellnek köszönhetően még az előző résznél is életszerűbb versenyhelyzeteket produkál. Ehhez párosul azaz elképesztő skálázási lehetőség, amivel gyakorlatilag mindenki a számára legkedvezőbb beállításokat választva vághat neki a versenyhétvégéknek.

 

Az idei epizód apróságokban, de lényeges apróságokban változott elődjéhez képest, így ha küllemre nem is, tartalmilag mindenképpen többet nyújt a Formula 1 2011. Hogy mi lesz jövőre? Nagyszerű kérdés, de a Codemasters szakmai hozzáértésében bízva, nehezen tudjuk elhinni, hogy ne kapnánk majd egy újabb extrákkal, szinte a tökéletességig polírozott új Forma 1 játékot.

 

Értékelés: 8,5/10

Translate »