Oldal kiválasztása

Marvell Pinball – Játékteszt

Marvell Pinball – Játékteszt
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

X360-on a Pinball FX 2 kiegészítőjeként, PS3-on különálló termékként látott napvilágot a magyar illetőségű ZEN Studios 4 új flipperasztala, amik négy különböző Marvel-témát boncolgatnak: Wolverine, Spider-Man, Iron Man és Blade.

A ZEN Studios eredeti termékét talán már nem kell bemutatni senkinek sem, ha mégis, akkor érdemes elolvasnotok a Pinball FX 2-ről írt cikkünket. A négy új flipperasztal négy Marvel-hős történetét dolgozza fel, a már megszokott gyönyörű külső mellett. Ezúttal talán egy picit már sikerült túl is lőni a célon, mivel pl. a Blade asztal esetében a grafikai effektek szinte már a játékélmény rovására mennek, ám összességében inkább lenyűgöző, mint zavaró, hogy minden mozog, 3D-s, és a szereplők akár az asztalon belül is átugrálnak az egyik pontról a másikra, hogy összecsapjanak egymással.

 

Wolverine
Ez az asztal egyszerűen zseniális. Pont jó helyen vannak a rámpák, középen le kell bontanunk a falat, hogy a Sabretooth-küldetést elkezdjük, a Sentinel egyszerűen óriási (méreteiben is). Jól átlátható, jó helyen vannak a flipperkarok, és élvezet vele játszani. Már ezért megéri megvenni a csomagot. Egyébként itt megjegyezném, hogy érdemes lett volna az egyes flipperasztalokat külön-külön is elérhetővé tenni, ha már úgyis ki lehet őket próbálni.

 

Spider-Man
Bár az asztal rámpái nagyon élvezetes játékmenetet biztosítanak, a játéktér az alapnézetben kissé átláthatatlan lett, főleg a felső harmada. A felül található flipperkarokat például nagyon nehéz elsőre jól használni, mivel még a kinagyított kiskép segítségével is időbe telik, mire a játékos bekalibrálja a megfelelő időzítést. Ennek ellenére azonban itt is hamar sikereket lehet elérni, viszont kell egy kis gyakorlás hozzá. A Goblin Stage viszont inkább idegesítő, mint szórakoztató. (Itt a Goblint saját tökbombájával kell eltalálnunk.)

 

Iron Man
Személy szerint nekem ez az asztal jött be a legkevésbé. A hangulata teljesen steril, a rámpák és a középen lebontandó fal teljesen rossz helyen vannak, hiszen szinte minden golyó középre, a két flipperkar közé szeretne visszaesni egy-egy rossz lövést követően. Az egy dolog, hogy engem maga a Vasember sztorija sem igazán köt le, de ha mindettől eltekintünk, akkor is ez a legkevésbé sikerült asztalterv. Érdekes egyébként, hogy míg a Wolverine-nél a középső fal szinte mintha oda lett volna teremtve, annyira jól eltalálták a designerek, az Iron Man esetében olyan, mintha elzárná előlünk a játéktér egyharmadát, és csak akadályként szolgál. Ennek főként az az oka, hogy túlságosan közel helyezték a flipperkarokhoz, az egész megoldást feljebb kellett volna tolni az asztalon ahhoz, hogy működhessen. Nagyon úgy tűnik, hogy a készítőknek is ez a karakter imponált a legkevésbé, és ez meg is látszik minden téren, a kialakításban és az unalmas küldetésekben is.

 

Blade
Ez az asztal talán a legizgalmasabb. Blade történetét egy nagyon hangulatos környezetben tálalták a készítők, ráadásul itt érdekes módon sikerült megoldani a felső flipperek és egyéb asztalrészek láthatóságának problémáját is, mivel az egyes részeknél odazoomol a kamera, így nem kell a kis képernyőt lesni, vagy érzékeinkre hagyatkozni, hanem mindent részletesen láthatunk. Azt mondjuk megmondhatná valaki, ezt miért nem lehetett így megoldani a többi asztal esetében…

 

A jobb oldalt felül található U-kanyart leszámítva a legtöbb dolog pont a helyén van, így a játékmenet is nagyon élvezetes tud lenni, ráadásul a küldetések is izgalmasak. Az U-kanyar néha ugyan a két flipperkar közé dobálja a golyót, de ezen valahogy túl tudjuk tenni magunkat, főleg, hogy a jobb oldali részen van egy felső flipperkarunk is.

 

Az asztal egyetlen igazi hátránya az, hogy nagyon sötét. Alapállapotban még ez nem is lenne gond, ám amikor üzemmódot vált a játék, és mindent feketében, UV-fénnyel megvilágítva látunk, akkor már csak az ügyességünkre és az addig elsajátított ismereteinkre, emlékezetünkre számíthatunk. Ezt viszont sikerült még megfejelni a körkörösen izzó flippergolyókkal is, ugyanis multiballnál három izzó pöttyel kell zsonglőrködnünk egy felsőbb kameraállásból, tök sötét, UV-fényekkel megvilágított asztalon. Hadd ne részletezzem, mennyire fárasztó ez a szemnek. Bár ez az asztal lett a legizgalmasabb, a túlzottan sötét megvalósítás, ami esetünkben már a játszhatóság rovására ment, kissé ront az összképen. Ennek ellenére érdemes hozzászoktatnunk a szemünket a sötéthez, ha szeretnénk a leghangulatosabb flipperasztallal játszani.

 

Összességében azt mondhatjuk, hogy bőven megéri az érte kért pénzt a Marvel Pinball, hiszen gyönyörű és hangulatos asztalokat kapunk kedvenc Marvel-hőseinkkel. Sajnos nagyon kár azokért a bosszantó apróságokért, amiket elkövettek a készítők az asztaltervezés és a játékmechanika során, főként azért is, mert mindegyik asztalon más és más a probléma, amit egyes esetekben a többi asztalon jól kezeltek. Az egyenleg: egy kiemelkedően jó, két jól játszható és egy semmilyen asztal.

 

Már folyik a szavazás a honlapon, a rajongók kiválaszthatják a következő Marvel-hőst, amely alapján flipperasztal készülhet. Jelenleg a Fantastic Four, Captain America, Hulk és Ghost Rider közül lehet választani. Tessék szavazni!

 

Értékelés: 7,5/10

Translate »