Oldal kiválasztása

Resident Evil 5: Gold Edition – Játékteszt

Resident Evil 5: Gold Edition – Játékteszt
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Megérkezett a Resident Evil 5 felfrissített, több DLC-vel kiegészített új változata, a Resident Evil 5: Gold Edition, ami többek között a Lost in Nightmares és Desperate Escape kiegészítéseket is tartalmazza.

A tavalyi TGS-en jelentette be a Capcom, hogy a 2009 márciusában megjelent Resident Evil 5, extra tartalmakkal kiegészítve próbálja meg ismét felkelteni a rajongók érdeklődését. A japánok először letölthető formában tették elérhetővé a kiegészítéseket, majd március közepén egy korongra préselve, dobozos formában is piacra dobták a pakkokat. A Resident Evil 5: Gold Edition PS3-ra és X360-ra is megjelent, előbbi esetében a Blu-Ray adta lehetőségeket és méreteket kihasználva, ráfért a lemezre minden DLC, a Microsoft masinája esetében azonban csak az alapjátékot tartalmazza a küllemre is megújult doboz, az extra csomagokat ugyanis a kapott kód segítségével kell letöltenünk. Az aranyba öntött verzió a következőket rejti: két új, egyenként közel egy órás játékidőt kínáló epizódot, a Lost in Nightmares-t és a Desperate Escape-et, egy többjátékos módot, a Versus-t, a The Mercenaries Reuniont, ami nyolc új karaktert csap hozzá a választékhoz, illetve két Costume Pack-ot.

 

Ahogy említettem, a DLC-k külön-külön is beszerezhetőek, nem kell megvásárolnunk a Gold Editiont ahhoz, hogy kipróbálhassuk az új kalandokat, de ha lusták vagyunk, akkor 1520 MS pontért – 19 dollár – cserébe a kibővített verzió teljes egészében beszerezhető a LIVE-on vagy a PSN-en keresztül.

 

Lost in Nightmares:

 

A Resident Evil ötödik része merőben szakított a minden tekintetben etalonnak számító negyedik rész, és úgy maga a sorozat alapjaival, az új epizód ugyanis kihajította az ablakon a túlélő-horror jegyek legalapvetőbb építőkockáit, és inkább akciójáték irányba tolódott el a játék stílusa. Ez persze nem hiba, a változtatás ellenére korunk egyik legszórakoztatóbb játéka az ötödik epizód, a fanatikus rajongókat mégis megosztotta az újítás. A Capcom kicsit talán a csalódott  tábor kedvében szeretne járni a Lost in Nightmares küldetéssel, a közel egy órás játékélményt kínáló kiegészítés ugyanis a klasszikus formulához nyúl vissza, mindezt a Resident Evil 5 elemeivel vegyítve. Ha azt hinnéd, a kettő nem fér meg egymás mellett, csalódást kell okoznunk, az elmúlt esztendők egyik legfantasztikusabb letölthető tartalmával volt dolgunk.

 

A külön is beszerezhető DLC az ötödik rész egyik visszaemlékezését eleveníti meg, az egyik emlékezetes flashbackben ugyanis megtudhattuk, hogyan veszítette el Chris Redfield a társát, Jill Valentine-t, amikor Ozwell Spencer birtokán próbálták meg fülön csípni ősi ellenségüket, Albert Weskert. Játékosként most pont ezeket az eseményeket élhetjük át, így egy régóta várt lyukat tömnek be a készítők, legalábbis a rajongók lelkében biztosan sikerült rendet tenniük a csomaggal. A Capcom fanatikusok előtti tisztelgése tulajdonképpen azonnal szembeötlik, Spencer európai birtokának helyszíneit, pincejáratait járva, elejtett napló bejegyzéseket olvasva régi emlékek törnek fel az emberben. A nosztalgiázás végig kíséri az egész csomagot.

 

A játék a régi részekre jellemző, sokak által kedvelt túlélő-horror elemeket ötvözi az ötödik rész akciószekvenciáival. Kevesebb muníció és gyógynövény áll rendelkezésünkre, ráadásul a ránk támadó fertőzöttek többsége nem fekszik ki egyetlen golyótól. Például a kaland során az egyik főellenfél, a Guardianok nem kevés fejtörést okoztak, mégis minden percét élveztem a DLC-nek. Szűkebb, rémisztőbb hatást keltő terek jellemzik a játékot, az ötödik részből átmentett kooperatív mód mégis gyönyörűen működik. A Capcom ezen opciót nagyon jól emelte át, Wesker üldözése során több alkalommal kerülünk olyan helyzetbe, amikor társunk segítségére szorulva kell megoldanunk egy szituációt. A helyzeteket szerencsére az AI is nagyon jól kezeli, emiatt nem fogjuk a hajunkat tépni.

 

Desperate Escape:

 

A Desperate Escape szöges ellentéte a Lost in Nightmares-nek, a másik komolyabb tartalmi kiegészítés ugyanis a modernizált Resident Evil nyomvonalán halad, így ezúttal az akción, a mértéktelen akción van a hangsúly. A csomag szintén egy alternatív történeti szálat mutat be, mégpedig Jill Valentine és Josh Stone menekülését. Annak a Jill-nek és Josh-nak, akik az ötödik részben az utolsó pillanatban húzták ki Christ és Shevát a csávából

 

A kiegészítésben egyetlen percre sincs megállás, a hegy túloldalán ránk váró helikopterig pedig hosszú út vezet, de még milyen hosszú. A DLC-ben folyamatosan özönlenek a zombik, minden sarokban a nyakunkba ugrik valaki, egyszóval az akció folyamatosan és magas fordulatszámon pörög. A monotonitás skatulyáját elkerülve a gyárkomplexum változatossága és az ellenfelek okozta kihívások nyújtanak kellő izgalmakat, így biztos nem unjuk meg a folyamatos aprítást. Ha már az ellenfeleknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy tulajdonképpen a Majinik közül mindenki felbukkan – láncfűrészes, a hóhér, gépágyús -, de a lista ennyiben ki is merül.

 

A Desperate Escape tulajdonképpen semmi újat nem tudott hozzácsapni a Resident Evol 5-höz, mégis üde színfoltja és kiegészítése az alapjátéknak. A DLC hiába hasznosít újra, az első kiegészítés után kellő változatosságot és kihívást kínál a csomag, ami nagyobb dózisban adagolja az ötödik rész akciótól fűtött szekvenciáit.

 

A Resident Evil 5: Gold Edition további kiegészítéseiről, a The Mercenaries Reunionról, az új kosztümökről vagy a Versus módról teljesen felesleges bármit is írni. A felfrissített verzió igazi érdekességeit és tartalmi bővítéseit a fent kivesézett két új kampány adja, a Gold Edition mégis jó vásár lehet. Főként azoknak, akik még nem szerezték be a játékot, akik viszont már rendelkeznek az alapjátékkal és rendelkeznek LIVE vagy PSN hozzáféréssel, azoknak inkább a külön-külön letöltést tudjuk javasolni. Az arany mázba mártogatott új kiadvány beszerzése viszont minden Resident Evil rajongó számára kötelező!

Translate »