Oldal kiválasztása

GTA IV: The Ballad of Gay Tony próbakör

GTA IV: The Ballad of Gay Tony próbakör

Október végén érkezik a Grand Theft Auto IV második és egyben utolsó letölthető tartalma, a The Ballad of Gay Tony, mely egészen más oldaláról mutatja be Liberty City alvilágát.

A Rockstar hamarosan piacra dobja, illetve letölthetővé teszi a tavaly májusban megjelent és nálunk X360-on és PC-n is tesztelt Grand Theft Auto IV második kiegészítőjét, a The Ballad of Gay Tony, vagyis második alkalommal egészül ki az alapjáték, így Liberty City alvilága ismert arcai közül egy újabb történetével ismerkedhetünk majd meg. A The Ballad of Gay Tony október 29-től lesz elérhető az Xbox LIVE kínálatában, amit letöltve mindenképpen segítségül kell hívnunk majd az alapjátékot, ugyanis a GTA IV korongja nélkül nem fogjuk működésre bírni a második exkluzív tartalmat. A Rockstar éppen ezért találta ki a Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City nevű, dobozos formában megvásárolható pakkot, mely az első DLC-t, a The Lost and Damnedet, valamint a frissen megjelenő második DLC-t is tartalmazni fogja, ráadásul a lemezekről egyből indíthatók lesznek a friss kiegészítések. A csomag $40-ba fog fájni a vásárló kedvű rajongóknak.

 

A The Ballad of Gay Tony főhőse meglepő módon nem a címadó úriember, hanem Meleg Tony jobb keze, üzleti partnere, testőre, a dominikai születésű drogdíler Luis Fernando Lopez lesz, aki ügyesen helyezkedve, megfelelő fenekek fényesre nyalásával szupergyorsan mássza meg a törvényes üzleti élet lépcsőfokait. Luis egy ambiciózus fickó, aki tulajdonképpen Tony kapcsolatainak egyengetésével, illetve Liberty City legnagyobb éjszakai- és melegbárjainak irányításával tölti ki szabadideje jelentős részét. Azonban főnökünk komoly galibába keveredik, az alvilág legkeményebb arcai vadásznak rá, így ránk hárul a feladat, hogy tisztázzuk a félreértéseket, és rendet tegyünk a riválisok között.

 

A második kiegészítő első érdekes újdonsága Liberty City másik arcának bemutatása. A The Ballad of Gay Tony az alvilág azon részét mutatja be, amivel eddig sohasem találkozhattunk, hiszen a GTA IV-ben egy bevándorló fickóval, egy piti bűnözővel, Nick-val kellett elmerülnünk a bűnözés fertőjében, a The Lost and Damned első DLC-ben pedig Johnny Klebitz-cel, a keménykötésű, tökös, vad motorossal kellett az adott sztorit végigtolnunk. A "Meleg Tony balladájában" azonban a fényűzés, a csillogás, a pénz, a csinos lányok és az éjszakai élet összes szépsége felszínre tör, így Liberty City alvilágának egy másik oldalát, a "fényesebb" oldalát ismerhetjük meg. Ha össze kellene hasonlítani az új hőst a GTA IV főszereplőjével, akkor Niko meséje erősen hajaz a bevándorló Vito Corleone történetére a Keresztapa 2-ben, míg Luis Fernando Lopez sztorija a Nagymenők című filmhez hasonlítható.

 

A második kiegészítő térben és időben ugyanoda és ugyanakkora helyezhető el, mint a GTA IV fő cselekményszála, így ezúttal is lesznek ismerős küldetések, visszatérő szereplők, köztük olyan gengszterek, mint az orosz Bulgarin, aki például szeretné rátenni a kezét a város hokicsapatára, a The Liberty City Rampage, de a tulaj akadékoskodik az üzlet megköttetése miatt, így főhősünkre hárul a feladat, hogy bírja jobb belátásra a csapattulajdonost. Ez lesz az a küldetés, amiben egy felhőkarcoló tetején található üvegtetőt betörve jutunk majd el a célponthoz. Miután elvégeztünk feladatunkat a menekülés legkönnyebb, leggyorsabb és legújabb módját érdemes majd választanunk. Az ejtőernyőzést! A San Andreas egyik legkedveltebb lehetősége végre visszatért, és egy mini-játék keretén belül lesz űzhető a bázisugrás, amit két különböző módon tudunk kivitelezni. Lehetőségünk lesz mozgó járműveken landolni, vagy akár egy fix célpontot behatárolva kell pontosan földet érnünk. Minden esetben pontokkal jutalmaz minket a rendszer, illetve az se mindegy, hogy a levegőben hogyan kivitelezzük a mozdulatokat, hogyan irányítjuk testünkkel az ernyőt és a landolást hogyan hajtjuk végre. A mini-játékok sora ezzel még nem ért véget, ugyanis a pár héttel ezelőtt megjelent trailerben látott táncparketten táncolás, csajozás, harcosok klubjában bunyózás mind-mind hozzátartozik majd a The Ballad of Gay Tony-hoz. Ezeket a fő cselekményszál követése nélkül, bármikor kipróbálhatjuk, és természetesen ezekért is extra pontokat osztogat majd a rendszer.

 

A játék egyik legfőbb újítása pont ezekben a pontgyűjtögetésben rejlik majd, ugyanis egy statisztikai táblázat minden tevékenységünket, emberekkel való találkozásunkat, gyilkosságunkat elmenti, amit végül egy online felületen tudunk majd megtekinteni. Igazi jelentősége ennek csak abban van, hogy az újrajátszhatósági értéket növeli, hiszen nyomon tudjuk követni mikor mit csináltunk, így azzal is tisztában leszünk mi maradt ki, vagy mit lenne érdemes újra teljesíteni.

 

Rengeteg új csúzli is felbukkan majd a játékban. Ezek közül az egyik a trailerben is látott P90-es lesz, mely igencsak bitang egy jószág, hiszen 900 lövés/percre képes, vagyis könnyedén szitává lőhetünk vele bárkit. Emellett távirányítós bomba, új, automata shotgun, magnum pisztoly, valamint nagyobb hatótávolságú, ütősebb mesterlövészpuska ékesíti fegyvetárunkat. Joggal tehetitek fel a kérdést, vajon ezekkel a két korábbi rész hőse miért nem rendelkezhetett? Azért, mert ezek a kütyük nem egy-két FT-ba kerülnek, és ahogy az első bekezdések valamelyikében említettem, a második DLC-ben a pénz és a csillogás áll fókuszban. Emellett új rádió- és TV tartalmaknak örülhetünk, hiszen kedvenc fake TV show-nk új epizódokkal egészül ki, olyanokkal, mint például a Republican Space Rangers. Új karakterek, új multiplayer módok és új achievementek is érkeznek, amiket sajnos nem próbálhattunk még ki.

 

Ellenben két olyan küldetésbe is belekóstolhattunk, melyek bizonyossá tették a játék majdani kötelező vételét. Az egyik ilyen, amikor egy óriási, helikopter leszállópályával rendelkező yachtot kell elfoglalnunk, mégpedig helikopterünkkel tüzelve. Az a hatalmas pusztítás, a látványos körítés, a folyamatosan lüktető adrenalin érzése nehezen visszaadható szavakban, ahogy a vonatvagon elrablásos misszió is, melyben főhősünkkel egy megbízás jóvoltából el kell rabolnunk az egyik vonat egyik vagonját, amit leválasztva egy helikopterrel kell a magasba emelnünk. Hihetetlenül pazar látvány és körítés jellemzi a játék ezen betéteit.

 

A GTA IV: The Ballad of Gay Tony tehát október 29-én debütál, kizárólag X360 konzolokon lesz kipróbálható a játék, melyet már türelmetlenül vár a szerkesztőségünk.

 

Cikkünk az IGN és a TeamXbox beszámolója alapján készült

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »