Oldal kiválasztása

Mobilos játékajánló: Anytime Pool, Cranium, Mystery Mania

Mobilos játékajánló: Anytime Pool, Cranium, Mystery Mania
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Cikkünkben három EA-s, a közelmúltban megjelent mobilos játékot vettünk szemügyre.

Anytime Pool

 

 

A biliárd talán nem a legkönnyebben gépesíthető játékok egyike, hiszen, ahogy a sportjátékok legtöbbje esetében, úgy itt is számít a személyes jelenlét, a célzás, a finom mozdulatok, valamint a rálátás a pályára, jelen esetben a biliárdasztalra. Ezt az élményt még csak meg sem közelíti, ha mindezt monitoron vagy éppen mobiltelefonunk kijelzőjén gyakoroljuk, de az igazán megszállott játékosokat ez nem fogja eltántorítani attól, hogy belevessék magukat a digitális élvezetekbe.

 

 

Az Anytime Pool nem sok lehetőséget nyújt a játékosok számára a gyakorláshoz, mivel az apró kijelzőn megjelenített tartalom nem annyira pontos és részletes, hogy a való élet helyzeteit szimulálni lenne képes, éppen ezért a játékot inkább az arcade kategóriába kell sorolnunk, amihez viszont kiválóan illeszkednek az elérhető játékmódok. A pár percnyi pötyögésen kívül hosszabb időt is eltölthetünk vele, ha belefogunk a bajnokság vagy a kihívások végigvitelébe, míg a rövidebb meccseket a gyorsjáték segítségével tudhatjuk le.

 

A program külön érdekessége, hogy a fentieken túl támogatja az internetes többjátékos módot is, mégpedig a Facebook egy modulja segítségével, így kihívhatunk egy partira internetes vagy telefon előtt ülő játékosokat is. Természetesen a mobiltelefon esetében ilyenkor az adatforgalmazás díjait szolgáltatónk felé külön meg fizetnünk.

 

 

Ha nem szimulációként, hanem arcade játékként tekintünk rá, akkor kellemes perceket tölthetünk a programmal, lehetünk akár kezdők, akár már járatosabbak, hiszen a nehézségi fokozatok (amatőr, félprofi, profi) lehetővé teszik, hogy igényünknek megfelelő segítségnyújtásban részesüljünk a játék közben (fehér golyó iránya és az eltalált golyó iránya az első koccanás után, fehér golyó iránya, illetve semmilyen segítség). Bár a pontos célzás macerás lehet a kisméretű kijelzőkön, ha legalább a félprofi módot választjuk, akkor már képünk lehet arról, mi történik majd az asztalon, ráadásul a nézetek váltásával, illetve a golyó eltalálásának pontos paraméterezésével azért elég jól irányításunk alatt tarthatjuk a dolgokat.

 

Értékelés: 7/10

 

Cranium

 

 

A Cranium egy, a Ludóra épülő Hasbro-játék, amelynek elkészítették a mobilos változatát is. Az Activityhez hasonlóan itt is különböző területeken kell bizonyítanunk rátermettségünket és begyűjtenünk a gyorsaságunkért kapott pontokat. A játék négyfajta feladványból tevődik össze: a Creative Cat során rajzolni kell, a Data Head során lexikális tudásunkat kell prezentálnunk (kvízkérdések), a Word Worm a szavakkal és a nyelvvel játszik (pl. meg kell jegyezni egy szót, majd visszafelé lebetűzni), míg a Star Performer előadói képességeinket kamatoztathatjuk (pl. le kell játszanunk egy dallamot).

 

 

Mindezt a mobilos változatban elég mókásan oldották meg, élvezet akár egyedül, akár társaságban játszani, viszont nagyon nagy hátránya, hogy csak idegen nyelven érhető el, így tulajdonképpen pont a célközönség (fiatalabb korosztály) tudja kevésbé élvezni a programot. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy-egy nyelvi fejtörőnél a kisebb szókinccsel rendelkező játékosok hátrányba kerülhetnek, ahogy már egyes feladatok utasításainak megértése is problémás lehet. Maga a játék nagyon jó lett, csak hát illett volna honosítani. (És az értékelésünk is ezt tükrözi.)

 

 

Értékelés: 3/10

 

Mystery Mania

 

 

A Mystery Maniában egy robot történetét követhetjük végig egy klasszikus point & click felület segítségével. Szobáról szobára járjuk az óriási házat, miközben egyre többet tudunk meg robotunk és annak feltalálójának történetéről. (Előbbi ugyanis kis memóriakiesésben szenved). Az egyes szobákon különféle fejtörők megoldásának segítségével juthatunk túl, mindezt pedig egy aranyos rajzolt környezetben prezentálja a játék.

 

 

A feladványok nem túl nehezek, ráadásul ha hibázunk, akkor sem halunk meg, onnan folytathatjuk, ahol elrontottuk, így leginkább a fiatalabb korosztálynak szól ez a játék is, bár a történet, valamint a játékmenet felnőtteket is hosszú órákon át képes lekötni. Ez a játék is csak idegen nyelveken kommunikál, ami miatt a csak magyarul tudó játékosok sok részletéről lemaradnak, viszont a játékmenet és a fejtörők a nyelvi értés nélkül is élvezhetők.

 

 

A bemutatott játékok közül talán a Mystery Mania a legaranyosabb, legszerethetőbb és egyben legtöbb szórakozást nyújtó darab, ami nem kis mértékben kis robotunk pixeles kijelzőjének és érzelemkimutatásainak is köszönhető.

 

Értékelés: 9/10

Translate »