Oldal kiválasztása

SingStar-sorozat (PS3) játékteszt

SingStar-sorozat (PS3) játékteszt

Cikkünkben sorra vesszük a SingStar Vol. 2., SingStar Vol. 3., SingStar Queen és SingStar Pop Edition játékokat, amiket a várva várt vezeték nélküli mikrofonokkal próbáltunk ki.

Múlt év végén teszteltük az X360-ra napvilágot látott Lips című Microsoft-produkciót, ahol nagyon meg voltunk elégedve a mikrofonokkal és a dalok választékával is. A SingStar története korábbra nyúlik vissza, és PS3 mellett PS2-re is elérhető volt. Mi most a PS3-as verzió újabb kiadásait vesszük szemügyre, amihez a Sony Magyarország jóvoltából két vezeték nélküli mikrofont is kaptunk.

 

 

A SingStar esetében eddig sok negatív kritika érte a játékot amiatt, hogy csak vezetékes mikrofonnal lehet nekikezdeni az éneklésnek, ráadásul az egyes új verziók tulajdonképpen semmilyen fejlődést sem mutattak a korábbiakhoz képest, csupán a dalok listája változott. Mint tudjuk, ez utóbbi tény elég komoly tényező lehet, hiszen a játékosok elsődlegesen annak alapján veszik meg egyik vagy másik karaokeszoftvert, hogy az abban foglalt zeneszámokat ismerik-e, szeretik-e a stílust, avagy hajlandóak-e társaságban is elénekelni a szövegüket. A Lips ebből a szempontból jól teljesített, hiszen 40 ütős számmal indított, amik listáját később DLC-k formájában lehetett bővíteni. A SingStar esetében is elérhető ugyanez a lehetőség (SingStore), ami, mint hamarosan meglátjuk, éppen a legfőbb érv némelyik kiadás külön megvétele ellen.

 

SingStar Vol. 2.

 

A tesztelt termékek közül a legkorábbi eresztés, egyben igen ütős számokkal büszkélkedhet:

 

Aerosmith – Dude Looks Like a Lady
Blur – Country House
Bobby Brown – My Perogative
Eminem – Without Me
George Michael – Freedom ‘90
Gorillaz – Dare
Gossip – Standing in the Way of Control
Hot Chocolate – You Sexy Thing
Kaiser Chiefs – Ruby
Kool and the Gang – Celebration
The Lovin’ Spoonful – Summer in the City
Maximo Park – Our Velocity
Morrisey – Suedehead
Nirvanna – Lithium
Panic! At The Disco – But It’s Better If You Do
Paul McCartney & the Frog Chorus – We All Stand Together
Pulp – Common People
Radiohead – Street Spirit (Fade Out)
Shakespears Sister – Stay
Spandau Ballet – TRUE
The Cure – Pictures of You
The Killers – When You Were Young
The Libertines – Can’t Stand Me Now
The Mamas and The Papas – California Dreamin’
The Offspring – Pretty Fly (For A White Guy)
The Police – Don’t Stand So Close To Me
The Proclaimers – I’m Gonna Be (500 Miles)
Tom Jones with Mousse T – Sexbomb
Tone Loc – Funky Cold Medina
Young MC – Bust A Move

 

Mint látható, a nosztalgikus hangulatban lévő játékosok és a modern pop és rock kedvelői is megtalálhatják a számításukat a válogatás révén, ráadásul a számok listája bármikor bővíthető a zeneboltból letöltött zenékkel.

 

 

A játékmenet a szokásos: egy nagyon egyszerű és letisztult menüből kiválasztjuk a nekünk tetsző módot (lehet egyedül, ketten, vagy társaságban (pass the mic) énekelni), elindítjuk a kiválasztott zeneszámot (általában elérhető egy rövidített és egy teljes hosszúságú verzió), majd alul megjelenik a feléneklendő szöveg, a háttérben pedig elindul az adott zenéhez tartozó klip.  A videó fölött látszik, hogy milyen hangmagasságokban kellene énekelnünk, alul pedig azt látjuk, hogy éppen a szöveg mely részénél tartunk. Jobboldalt tartja számon a program az elért pontjainkat, valamint soronként röviden értékeli a teljesítményt. (Ez amúgy az egyik igazi negatívuma a SingStarnak, hiszen egy ilyen játékkal értelemszerűen amatőrök játszanak (vagy éppen egy részeg társaság), és az egyes számokat, még ha ismeri is az ember, azért gyakorlásba kerül, hogy rendesen felénekelje valaki. Ennek ellenére a program az alacsonyabb teljesítményt olyan jelzőkkel illeti, mint a „borzalmas”. Azért hogy őszinte legyek, én nem azért vennék meg egy karaokeprogramot, hogy folyamatosan szapulja a teljesítményemet, éppen elég, ha hallgatom a közönség visszajelzéseit. Egyszóval a jelzők megválasztásánál érdemes lett volna körültekintőben eljárni.)

 

Ahogy az szokott lenni, az egyes dalok nehézségi foka egyedül az előadótól és a számtól függ, hiszen elég nehéz egy George Michaelt vagy egy Eminemet utánozni, míg a Sexbomb valószínűleg kevesebb kihívást jelent majd a legtöbbeknek (legalábbis elsőre ezt hinnénk). A rapjellegű számok esetében nem a hangmagasságot, hanem a ritmusérzéket értékeli a játék, ami sajnos nem éppen a legtökéletesebb algoritmust használja a hang követésére, mindenesetre ebbe is bele lehet jönni rövid időn belül. Más (énekelt) számoknál a mondott vagy hadart szöveg esetében a kijelzőn a freestyle felirat jelenik meg, azaz a játékos tehet bármit, az az értékelésbe nem számít bele, akár néma csendben is végighallgathatjuk az érintett részt. Ha vége a számnak, már csak az értékelés van hátra, ami alapján összemérhetjük tudásunkat barátainkkal. A zenei teljesítményünket az Eye segítségével videóra is rögzíthetjük, aztán megoszthatjuk a többiekkel, vagy a társaság visszanézheti és közben könnyesre nevetheti magát.

 

Összességében jó pár órás szórakozást nyújt a játék, ráadásul a letölthető számoknak köszönhetően óriási zenetárból válogathatunk. Akinek bejön a nem túl friss számokat tartalmazó tracklist, érdemes ezzel a kiadással kezdenie az ismerkedést a karaokéval. Ne keseredjen el senki, ha ez mégsem így lenne az esetében, mivel tesztünkben még három másik terméket is szemügyre vettünk.

 

Értékelés: 7/10

 

SingStar Vol. 3.

 

A harmadik rész 30 újabb zeneszámmal bővítette a repertoárt, amelyek a következők:

 

Aerosmith Cryin’
Amy McDonald This Is The Life
Barry Manilow Copacabana
Coldplay Viva La Vida
Communards Never Can Say Good-bye
David Bowie Space Oddity
Deep Blue Something Breakfast At Tiffany’s
Dizzee Rascal feat. Calvin Harris & Chrome Dance Wiv Me
Fall Out Boy This Aint A Scene… It’s An Arms Race
Feargal Sharkey A Good Heart
Fergie Big Girls Don’t Cry
Gwen Stefani feat Akon The Sweet Escape
Happy Mondays Kinky Afro
Heaven 17 Temptation
K.D. Lang Constant Craving
Kate Bush Babooshka
Leo Sayer You Make Me Feel Like Dancing
Lionel Richie All Night Long
Michael Jackson Billie Jean
Paul McCartney & Stevie Wonder Ebony & Ivory
Queen Killer Queen
Sara Bareilles Love Song
Smashing Pumpkins 1979
Take That Could It Be Magic
Texas Say What You Want
The Ting Tings Shut Up And Let Me Go
Timbaland  feat Keri Hilson The Way I Are
Timbaland  feat One Republic  Apologize
Transvision Vamp Baby I Don’t Care
Vampire Weekend Oxford Comma

 

 

Eget rengető újdonsággal nem szolgált a játék, igazából azoknak érdemes beruházni rá, akik a tracklistben fellelik kedvenceiket, és nem egyenként szeretnék letölteni a zeneszámokat. Van egy olyan érzésem, hogy a The Ting Tings miatt alapból sokan beruháztak rá, de tulajdonképpen akinek nem jött be a második rész zenei választéka, az a harmadikkal is kezdheti az ismerkedést, maximum letölti a számra kedves számokat. Szinte teljesen mindegy, melyik kiadást választjuk, a zenéket aránylag olcsón beszerezhetjük a zeneboltból. Ennek ellenére érdemes vetni egy pillantást a legújabb verzióra (Pop Edition), ami, a többivel ellentétben, egy teljesen új funkciót is elérhetővé tett.

Értékelés: 8/10

 

SingStar Queen

 

Az ABBA után a Queen is sorra került a tematikus kiadások között, így a zenekar rajongói a következő számokkal gazdagodhatnak, ha beruháznak a játék eme verziójára:

 

A Kind Of Magic
Another One Bites the Dust
Bicycle Race
Bohemian Rhapsody
Breakthru
Crazy Little Thing Called Love
Don’t Stop Me Now
Fat Bottom Girls
Hammer to Fall
I Want it All
I Want to Break Free
Innuendo
Killer Queen
One Vision
Play the Game
Radio Ga Ga
Somebody to Love
These are the Days of Our Lives
Tie Your Mother Down
Under Pressure
The Show Must Go On
We are the Champions
We Will Rock You
Who Wants to Live Forever
You’re My Best Friend

 

 

Ahogy korábban, itt is elérhető a zeneboltban is a legtöbb (15) szám, így csak azoknak ajánlott a beszerzése, akik megszállottan rajonganak Mr. Mercuryért.

 

Értékelés: 6/10

 

SingStar Pop Edition

 

 

Végül elérkeztünk a legújabb, egyben legígéretesebb darabhoz is, amely immáron a hatodik a sorozatban. Ahogy az egyes kiadásoknál láthattuk, elsődlegesen a zenei felhozatal határozza meg a célközönséget, ami ebben az esetben az egyik legütősebb:

 

Alphabeat – 10.000 Nights Of Thunder
Amy Winehouse – Rehab
Black Kids – I’m Not Going To Teach Your Boyfriend How To Dance
Bon Jovi – Livin’ On A Prayer
Chris Brown – With You
Chris De Burgh – Lady In Red
Cyndi Lauper – True Colors
Gloria Estefan – Rhythm Is Gonna Get You
Jordin Sparks feat. Chris Brown – No Air
Kaiser Chiefs – Never Miss A Beat
Kate Nash – Mouthwash
Kings Of Leon – Sex On Fire
Klaxons – Gravity’s Rainbow
Little Jackie – The World Should Revolve Around Me
N*E*R*D – Sooner Or Later
P!nk – So What!
Queen – Bohemian Rhapsody [DSCIMG]
Robbie Williams – Angels
Robyn – Be Mine
Rockwell – Somebody’s Watching Me
Sam Sparro – Black And Gold
Solange – I Decided
Sugababes – Girls
The Feeling – Rose
The Killers – Human
The Police – Every Little Thing She Does Is Magic
The Script – The Man Who Can’t Be Moved
Will Young – Changes
will.i.am Feat Cheryl Cole – Heartbreaker
Yazoo – Don’t Go

 

 

Személy szerint a javaslatom az, hogy érdemes a Pop Editionnel kezdeni, és ehhez beszerezni a további számokat, hiszen a SingStore virtuális kínálatában immáron több mint 600 szám érhető el. A Pop Edition mellé pedig már kaphatók a vezeték nélküli mikrofonok (aminek hiánya eddig az egyik legnagyobb kritikai támadási pontot jelentette a sorozat életében), ráadásul az új kiadásban meghonosították a hangvezérlést is. Ez pedig azt jelenti, hogy a számok kiválasztásához már nincs többé szükség a PS3 irányítójára, mindezt hangalapú utasításokkal is elvégezhetjük. Ez a gyakorlatban nagyon szépen működik is, amihez csupán arra van szükség, hogy a játék indításakor a hangunkhoz kalibráljuk a programot. Lehet keresni stílus, előadó, számcím alapján, de akár balra vagy jobbra is lapozgathatunk a listában, ha éppen úgy tartja kedvünk. A funkció szerencsére az online boltban is használható.

 

 

Összességében nem panaszkodhatunk, hiszen óriási zenetárból lehet válogatni, ráadásul az alapfunkciókat nagyon szépen tudja a SingStar. Ennek ellenére jóval hamarabb szükség lett volna bevezetni a hangvezérléses módszert és megjelentetni a vezeték nélküli mikrofonokat, mert ezekkel teljes igazán a kép. Annak, aki még nem ruházott be egyetlen SingStarba sem, könnyű dolga van, hiszen a legjobban akkor jár, ha a Pop Editiont párosítja az új mikrofonokkal. Más esetben viszont csak akkor érdemes egy-egy újabb kiadást megvásárolni, ha érdekel bennünket a tracklist nagyobb hányada, máskülönben az online boltban olcsóbban kicsemegézhetjük a nekünk tetsző dalokat.

 

Értékelés: 9/10

 

Bár most csak a PS3-as verziójú SingStarokat teszteltük, a mikrofonok kompatibilisek a PS2-vel is, és aki még nem kezdett bele a karaokézásba, mindenképpen az újabb, zsinórok nélküli változatot válassza. Ezt különálló termékként is meg lehet vásárolni, tehát a korábbi játékokhoz utólag is be lehet szerezni. A hangvezérlés pedig egy szoftveres frissítésnek köszönhetően a korábbi PS3-as SingStar-termékekben is elérhetővé válik.

 

A tesztalanyokat a Sony Magyarországtól kaptuk. Köszönjük!

Translate »