Oldal kiválasztása

Miért nem lehet jó filmet készíteni videojátékokból?

Miért nem lehet jó filmet készíteni videojátékokból?

Az egyik külföldi lapban megjelent cikk szerint azért, mert a játékokat teljesen más, interaktív elvek szerint hozták létre, ami a passzív nézőknél nem alkalmazható.A The Observerben jelent meg a cikk, melynek írója azon az állásponton van, hogy eleddig videojátékból nem igazán sikerült még senkinek sem normális filmet készítenie, és ennek a fő oka az, hogy teljesen más elvek alapján pakolnak össze egy videojátékot, mint ahogy egy film működik. Legújabb ékes példája ennek a Silent Hill, írja a cikk szerzője, ahol a főhősnőnek az egyik jelenetben meg kell jegyeznie egy térkép bizonyos részletei, ami nagyon jól működhet egy videojátékban, ahol ezután a játékos memóriáján és ügyességén múlik, hogy sikerül-e eljutnia a célba, de dögunalom egy moziban, ahol a néző csak passzív résztvevője az eseményeknek.

Példaként jó pár példát felhoz a szerző (zárójelben odaírtam az imdb.com-on elért nézői szavazatszámukat is), mint amilyen a Super Mario Brothers (3.5/10), vagy a Street Fighter (3.0/10), esetleg a Tomb Raider (5.2/10), ahol a szerző szerint csupán arra mentek ki, hogy a tinédzsereknek megmutathassák Jolie feszülős pólóban ringatózó műmelleit, vagy éppen a Doom (5.2/10), amely leginkább egy rolling demóhoz hasonlított az FPS-jelenetekkel.

A fenti listából egyébként még a Silent Hill tűnik ki leginkább a 6.9/10-es nézői értékelésével, ám többhelyütt ezen is kiütköznek azok a problémák, amik a játékátiratoknál jellemzőek.

A szerző ezután rátér arra a problémára, mennyire sallangosak kezdenek lenni a manapság megjelenő filmek, és mennyire a háttérbe kerül a valódi történetfonás, példaként felhozva a jelenlegi sikerfilmet, az Ice Age 2-t, amelyet ha megnézünk egészében, csupán összerakott jelenetek sorozatából áll, amelyek nem alkotnak egy valós, teljes egész történetet.

A szerző végkövetkeztetése, hogy míg a TV adaptálódott az interaktivitás igényeihez (lásd a különböző telefonos szavazásokat például), addig a moziban mindez nem lehetséges (DVD-n már igen). Így a konklúzió számára az, hogy hanyagolni kellene azokat a filmeket, amik egy az egyben csak egy játékra építenek, megfilmesítve annak történéseit.

Translate »