Szerző: chilly | 2012. augusztus 22. | 11 hozzászólás
Már a Preview verzió megjelenése óta nyüstöljük, a múlt héten azonban végre végleges formájában tesztelhettük a Microsoft következő operációs rendszerét, amely nem titkoltan a tabletes használatot helyezi előtérbe. Egy szép, új jövő kezdete?

Most nem részletezném itt a Windows-történelmet, hiszen gyanítom, hogy minden olvasónknak volt már valamilyen tapasztalata a Microsoft operációs rendszerének valamelyik verziójával. A múlt évben azonban egy új irányvonal látszott felsejleni, ennek pedig a hírnökei a Windows Phone 7-es készülékek voltak. Forradalmian új, a felhasználói élményt előtérbe helyező, letisztult külsővel érkeztek a vadonat új telefonok, amik ráadásul a kezdőképernyőjükön élő csempékkel jelenítették meg a felhasználó által kívánt tartalmat. A kezdeményezés aztán belopta magát lassan a felhasználók szívébe is, így az azóta már jogi viták miatt más néven emlegetett, de akkor még Metróként hívott felület néhány hónappal később megjelenhetett a Windows 8 előzetes kiadásában.

Mint várható volt, a Microsoft elsődleges célja az, hogy összemossa a különböző platformokat (PC, telefon, konzol, tablet), és az ezeken futó alkalmazásokat is a saját ellenőrzése alá helyezze (Windows Áruház). Ám mivel az MS-nél is látták az Apple sikerét, így még magasabbra helyezték a mércét, hiszen a Nokia maguk mellé állítását követően saját tabletek gyártásába is kezdett a redmondi óriás. Hogy ebből mi sül majd ki, arról hamarosan képet kaphatunk, amikor az év második felében szép lassan megjelennek majd az új érintőképernyős kütyük, ám addig is itt van nekünk a Windows 8, amiről már most tudunk értekezni.

JÁTÉKOK - Windows 8 - Bemutató

A Windows 8 tehát egy teljesen új felülettel jelentkezik, amin szintén élő csempéket találhatunk, és ha csak ezt a részét nézzük a dolognak, akkor azt hiszem, ezzel még simán meg is barátkozna bármelyik felhasználó, hiszen a letisztult felületet nem csupán könnyű átlátni, de még mutatós és hasznos is (az értesítések is itt jelennek meg). Persze, inkább egy tableten képzelné el az ember, de PC-n is működik. Ám a probléma nem itt van, hanem elsődlegesen abban, hogy erre a letisztult felületre szinte rá van kényszerítve a felhasználó, és a gyökeres változást semmilyen módon sem vezették be (még egy, az újdonságokat ismertető tutorial sem fogadja az embert a telepítést követően). Éppen ezért gyorsan vegyük is végig a főbb negatívumokat, konkrét példákkal illusztrálva azokat.

Görgetés és egérmozgatás

Adott egy tabletre és érintőképernyőre kialakított felület, ahol még a zárolt képernyőt is úgy kell kioldanunk, hogy megfogjuk azt, és az egér gombját nyomva tartva felhúzzuk, akárcsak amikor a függönyt húzzák fel egy színpadon. Az egy dolog, hogy ez a módszer elsőre még talán jópofa is (ha magától rájön az ember a működésére), de sokadszorra baromi idegesítő a használata. A vicces az, hogy ezzel a képernyővel találkozunk elsőként, és ebből levonhatnánk azt a következtetést, hogy a többi lapon is ugyanígy működik majd minden ("megfogjuk" a lapot az egérrel, és húzzuk valamilyen irányba), ám szó sincs erről. A görgetés például a Windows Áruház oldalain vagy az egér görgetőkerekével, vagy az alsó görgetősávokkal történik. Szó sincs tehát arról, hogy az egérrel utánozhatnánk az érintőképernyős mozdulatokat.

Nem egységes felület

A Microsoft fejlesztői is tudták, hogy nem lehet rögtön átváltani egy tabletes felületre az eredetiről, ezért benne hagyták a régi asztalt is a rendszerben, aminek köszönhetően az egyes alkalmazásokat itt is és ott is futtathatjuk (ez persze attól is függ, hogy a fejlesztők melyik felületre írták meg a programot, hiszen van, amelyik programnak nincs "új" felülete). A régi asztalon viszont nincs Start menü, amit egy kis buherálással ugyan odavarázsolhatunk, ekkor azonban ha egérrel megyünk arra, könnyen mást aktiválhatunk a menü helyett (az egyes képernyősarkok ugyanis speciális funkciókat aktiválnak az új rendszerben). Ráadásul ezzel a kettősséggel sikerült olyan hatást elérni, hogy a felhasználó azt gondolja, ott van egy Windows 7 a csili-vili külső mögött, és csak ráhúztak egy idegesítő skint.

Az új felület hibái

De gond bőven akad az új felületen is, hiszen például a magyar Windows Áruház tartalma jelenleg még tableten is nevetségesen mutatna (az első oldal után óriási állított téglalapokban sorakoznak az egyes kategóriák képei, és lapozgathatunk számos oldalon keresztül, mire a kategóriák végére érünk - átláthatatlan és nehézkes a böngészés), főleg hogy ott van az ellenpélda, hiszen ha megjelenítjük az összes alkalmazást (a rendszerben bárhol a jobb felső sarokba vitt kurzorral megjelentethetjük a "főmenüt", és itt kereshetünk az alkalmazások között is), akkor láthatunk egy rendezett listát, amit az Áruházban is követni kellene. Ekkor jövünk rá, hogy van ám Start menü az új felületen, csak teljesen másképp hívják és szebben néz ki. Kár, hogy a korábbihoz képest fárasztóan nehéz előcsalogatni.

JÁTÉKOK - Windows 8 - Bemutató

Ennél még rosszabb tapasztalatot szerezhet bárki, aki az új felületen az elérhető gombokat nyomkodja. Nincs ugyanis semmilyen vizuális visszajelzés arról, hogy történne valami (várnánk a homokórát, de csak nem jön elő), és ha például egyszerre elindítunk három alkalmazást, előfordulhat, hogy semmi sem történik. Természetesen a gép ezerrel dolgozik a kéréseinken, de a képernyőn ebből semmit nem látunk. De nem kell ennyire extrém példát említenünk, hiszen elég megnyitni az új Internet Explorer 10-et (ami egyébként meglepően fürge lett), és még egy oldal betöltése előtt kattintani a beállítások ikonjára. Az esetek nagy részében vizuális visszajelzést kapunk a kattintásról, ám nem jelenik meg a hozzá tartozó kis menü, csak ha már elkezdődött az oldal betöltése. Annál idegesítőbb dolgot, mint amikor az ember egy ennyire letisztult felületen megnyom valamit, és nincs semmilyen visszajelzés arról, hogy értelmezte-e a gép a kérést, illetve történik valami vagy sem, nehezen tudok elképzelni. Gyanítom, hogy ez tableten csak még idegesítőbb lesz, hiszen Android és iOS esetében is lehet tapasztalni hasonló problémákat, csak ott ritkábban.

A Kinect támogatásának hiánya

Van PC-re már Kinect. Fel is lehetett volna pörgetni kicsit az eladásokat. Mi kellett volna hozzá? Minél jobb Kinect-támogatás a Windows 8-ba. Hiszen mi sem jobb annál, mint ha a letisztult felületet ugyanúgy kezelhetjük, mint Xbox konzolunk esetében, és ebben az esetben máris használható médiaközpontként a PC-nk. Az SDK ugyan elérhető Windows 8-ra is, ám rendes támogatásnak vagy Kinectes bundle-nak egyelőre semmi nyoma.

Microsoft-fiók és Windows Áruház

Az elmúlt időszakban jókora botrányt kavart, hogy a Valve kijelentette, ők bizony nem fognak behódolni a Microsoftnak, és inkább Linuxra fejlesztenek klienst, mint hogy igazodjanak az MS szabályaihoz. Hogy mi is okozza a gondot? A Microsoft monopolhelyzetbe akarja hozni magát a letölthető szoftverek és játékok terén is, és az Apple mintájára akarja felépíteni a Windows Áruházat, ami természetesen nem lenne túl előnyös a Valve-nek és a Steamnek. És hogy mindez még hol érezhető a legjobban? Például amikor a rendszer a bejelentkezéskor szinte kiköveteli, hogy Microsoft-fiókkal jelentkezzünk be abba (természetesen összekapcsolva vele Google-fiókunkat is), ezzel is terelve bennünket abba az irányba, hogy egyrészt folyamatosan az internethez legyünk csatlakoztatva, másrészt pedig a Microsoft szolgáltatásait használjuk. Sajnos ez a netfüggőség másutt is visszaköszön, hiszen bizonyos funkciók nem is működnek rendesen a kapcsolat nélkül.

JÁTÉKOK - Windows 8 - Bemutató

Összegzés

Amit én igazán nem értek, az az, hogy miért kellett kiadni egy előzetes verziót az év elején, ha ennyire nem érdekli az MS-fejlesztőket az a temérdek visszajelzés, amit a szoftverfejlesztőktől, a tesztelőktől és az átlagfelhasználóktól kaptak. Hiszen ezek a problémák javarészt már akkor is felmerültek, ám szinte változatlanul továbbélnek a végleges verzióban. Sajnos a helyzet ugyanaz, mint a Windows Vista esetében. Adott egy nagyjából jó ötlet, amit ész nélkül sikerült kivitelezni, kimaradt belőle egy halom fontos dolog, egy része a rendszernek szinte használhatatlan egérrel, és a visszajelzéseket is semmibe vették. Úgy tűnik, a Microsoft csak minden második operációs rendszernél tudja eltalálni jól az arányokat és funkciókat, így a jelen állapot szerint nagyon úgy tűnik, hogy a Windows 7 egy hosszú időre megmarad majd a legtöbb otthoni és irodai számítógépen, és a Windows 8 csupán a tableteken fog kiteljesedni, másutt pedig zsákutcának számít majd. Mi már azt várjuk, mikor jelentik be végre a Windows 9 megjelenését...

Van egy jó hírünk is, a rendszert bárki ingyenesen kipróbálhatja itt:

http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows-8/download

error Új hozzászólások írásához először be kell jelentkezned (ezt az oldal jobb felső sarkánál teheted meg). Vagy ha még nem tetted meg, regisztrálnod kell magadat. A regisztráció ingyenes, és segítségével hozzáférhetsz az oldal és a fórum további szolgáltatásaihoz is. A fórum és a magazin ugyanazt a regisztrációs adatbázist használják, így egyetlen regisztrációval rögtön mindkettő használatához kapsz hozzáférést.
RegisztrációBejelentkezés
NepTum Szerző: NepTum | 2012. augusztus 22. | Válasz erre
Az úgy kedves hogy semmit nem javítottak. Amikor megláttam milyen felületet raknak be a PC-s verzió ott mondtam hogy ezt a rendszert a gépem nem fogja látni nem, hogy lemezen még torrenten se.
pedig aztán beharangozták sokan, hogy ettõl fog megváltozni a PC játékok világa hát lehet mert szerintem sok fejlesztõt nem fog érdekelni a win8 meg hála égnek nem is tudnak minket rá kényszeríteni mert nem vághatják el ilyen gyorsan a Win7 frissítést meg ilyeneket.
chilly Szerző: chilly | 2012. augusztus 22. | Válasz erre
NepTum: valószínûleg a windows 7 támogatása legalább olyan hosszú lesz, mint a Windows XP-é :)
NepTum Szerző: NepTum | 2012. augusztus 22. | Válasz erre
chilly: Hála a szent égnek, de nagyon remélem hogy ezt a tabletes felületet kidobják jó messzire a következõ Winbõl vagy ha benne hagyják akkor nagyon drasztikusan finomítsák és ne legyenek kötelezõ meg PC-n mi ez a hülyeség hogy kapok egy képernyõ zárat is ?
Hornymut Szerző: Hornymut | 2012. augusztus 22. | Válasz erre
Nekem egy ismerõsöm mutatta pár hónapja, és nem gyõzött meg, de a írásod sem :-)
A Microsoft nagyon semmibe nézi a felhasználókat, ha ennyi hiba benne maradt, de hát nem is vártunk mást tõlük. Csak halkan jegyzem meg, hogy én még mindig XP-t használok, várok még a WIn7 teljes kiforrására :-)
Shifty Szerző: Shifty | 2012. augusztus 23. | Válasz erre
Hornymut: Valamiért menõ dolog mindig a Microsoftot savazni. Aztán sokan elfelejtik, hogy azért az XP egy szuper rendszer volt, a Windows 7 is jól össze van rakva, közben letettek az asztalra egy Xbox-ot, egy korrekt Live-ot (õk teremtették meg az online rendszert konzolon), a céges alkalmazásaikkal sincs baj.

A Windows 8 egy merész vállalkozás, tekintsétek egy jövõbe mutató belépõjegynek, ami arra utal, hogy teljesen átformálódik a PC-rõl kialakított képünk. A Microsoft szerintem jó irányba halad, csak talán túl sokat akarnak belezsúfolni a rendszerbe, s kimaradnak fontos elemek. Mondom ezt úgy, hogy nem teszteltem a rendszert, s csak videón láttam milyen. A redmondiak arra alapoznak, hogy az érintõképernyõk a tablet és a telefonok határait áttörve PC-n is belépnek a mindennapokba. Erre szerintem reális az esély...Azt meg senki se felejtse el, rengeteg alternatíva van OS-re, Linux-tól kezdve, OSX-en át, bõven akad választási lehetõség, s Windows 8-ra se fog senki rákényszeríteni Titeket :)
chilly Szerző: chilly | 2012. augusztus 23. | Válasz erre
Shifty: és akkor tegyük hozzá, hogy ugyanígy az MS volt, aki jól bepalizta a felhasználókat a WP 7.5-ös telefonokkal miközben már javában a WP8-ra koncentráltak, aki kiadott egy használhatatlan Vistát, aki hosszú ideig nem tette lehetõvé az Xbox elõfizetés online lemondását (még mindig emlékszem az indiai fószerrel folytatott közel 25 perces beszélgetésemre) és aki jelenleg a saját szárnyai alá akarja vonni a Windowsos alkalmazások nagy százalékát.

Azért árnyaltabb ennél a kép. És addig, amíg a WIndowsért fizetned kell nem is keveset, addig az OS X arányaiban olcsóbbért megszerezhetõ irodai szoftvercsomaggal és egy rakás ingyenes alkalmazással együtt, a Linuxról nem is beszélve.
Shifty Szerző: Shifty | 2012. augusztus 23. | Válasz erre
chilly: Még egyszer mondom: Nem kötelezõ Microsoft terméket használni :) Ekézni lehet, csak felesleges! :)
chilly Szerző: chilly | 2012. augusztus 23. | Válasz erre
Shifty: egyáltalán nem felesleges. fizetsz érte, akkor elvárhatod, hogy olyan legyen, amilyet szeretnél használni. vagy legalább kijavítsák a hibáit. jelenleg ezt a rendszert pénzért adják. és nem éri meg. errõl szól a cikk, felhívja erre az emberek figyelmét. majd a következõ kiadásra remélhetõleg megint képesek lesznek egy épkézláb rendszert összerakni.

de az eladási adatokból úgyis kiderül minden.
Shifty Szerző: Shifty | 2012. augusztus 23. | Válasz erre
chilly: Tisztában vagyok a cikk tartalmával, de leírom megint: Nem kötelezõ ezt, vagy más Microsoft terméket használni! Nem vagy rá kötelezve! Nem védeni akarom a Microsoftot, mert én se tartom õket vásárló- és felhasználóbarát társaságnak, de a Windows 8 esetében én úgy látom (mondom, nem teszteltem), arra van kihegyezve minden, hogy érintõképernyõ.

Hibái/hiányosságai persze vannak, a Kinect támogatással konkrétan orvosolható lenne a legtöbb(mert ha jól értem, abból ered sok probléma, hogy egérrel fura az új UI kezelése), de kérdem én, Linux-ot miért lehet isteníteni, miközben kb. komolyabb IT tudás kell hozzá, hogy valóban jól mûködjön, az Apple-t miért lehet gigászi magasságokba emelni, mikor nem csinálnak mást, mint nevetséges, elavult dolgokat csomagolnak csili-vili köntösbe, a sok sznob meg ugrik rá.

Kicsit elbeszéltünk egymás mellett: A Microsoftnak bizony vannak bicskanyitogató húzásai (mint a legtöbb óriásnak), de én arra céloztam kezdettõl fogva, hogy sokan divatból ekézik, miközben azért voltak nagyon jó dolgaik is.

Viszont ez a beszélgetés már nagyon OFF! :)
NepTum Szerző: NepTum | 2012. augusztus 23. | Válasz erre
Egy kis off

jatekok.hu a brazil szappanopera :D

Fõbb szerepekben : Huan Chilly Carlosz Esztevez

Pancso Shifty De Víj

(bocsi fonetikusan írtam ez ilyen :D)

Történet : Egyszer egy hatalmas Amerika gyártó óriás kihozott egy vitatott programot melyet két hõs meg akart akadályozni célja elérésében, hogy elterjedjen a világban. De egymás ellen fordultak (most robbanás effekteket képzeljetek ide) és vitába kezdtek ahol nem tudtak dönteni mert mind a 2 félnek igaza van és most kezdõdjön a véget nem érõ sorozat (pont mint a barátok közt)

Tényleg nagyon sajnálom ezt az offot de ez csak úgy jött :D
chilly Szerző: chilly | 2012. augusztus 23. | Válasz erre
NepTum: ne fogd vissza magad. nem te kezdted az offolást, de legalább stílusosan folytattad. :)

Friss cikkek

hirkiskep

Beat the Beat: Rhythm Paradise

2017.01.09.
Ritmusjátékokból sosem lehet elég, ráadásul, ha tipikus japán elvont feladatokról van szó, még izgalmasabb a téma.
hirkiskep

Mario's Super Picross

2017.01.09.
Milyen Picross-játék készülhet Mario név alatt? Egy igazán „érdekes”, de nem teljesen csak jó értelemben véve.
hirkiskep

theHunter: Call of the Wild

2016.12.18.
Jelen cikk nem tesz kijelentéseket a vadászat ellen, illetve mellett. Teljesen lényegtelen, hogy itt állatokat kell lelőni, terroristák vagy szörnyek helyett....
hirkiskep

LOOPOO karácsonyi dekorációs készlet LED-es fényfüzérrel

2016.12.18.
Kérdés nem férhet hozzá, hogy egy igazi kocka a netről rendeli a karácsonyi dekorációt (és akár a fát is hozzá), és szerencsére manapság óriási kínálatból válogathatunk....

Amennyiben ingyenesen játszható online játékokat keresel, akkor a Jatekstart.COM oldal éppen neked való.
Napi frissítés, több mint 20 000 játék.

Új fórumtémák

Továbbiak
avatar

Szerző: Supermario

2 órával ezelőtt - WoT account eladó
avatar

Szerző: sasori

22 órával ezelőtt - Eladó Hearthstone account
avatar

Szerző: Feld

2 nappal ezelőtt - The West account eladó
avatar

Szerző: Synt4xterr0r

2017. január 12. - World Of Tanks Account Eladó

Friss galériák