Könyvek

Orphan X – Az árva – Könyvkritika

7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Thrillerek, és krimikönyvek. Csak dobd ide és elolvasom, de azt nem gondoltam volna hogy egy ekkora gyöngyszemre bukkanok mint Gregg Hurwitz legújabb sorozata

Nem vagyok egy egyszerű ember, sok könyvet elolvastam már és sokat el is fogok még össze vissza váltogatok az írók és a műfajok között. Ha találok valami jót akkor azt iszonyatos sebességgel szoktam „megenni” Ezzel a könyvvel konkrétan egy nap alatt végeztem. A törénet és a karakterek kidolgozása egyszerűen magával ragadott.

Az író pedig ezt akarja elmondani a könyvről

A Seholember. Városi legenda. Egy férfi, akinek a nevét csak suttogva emlegetik. Azt beszélik, ha felkeresi valaki, aki reménytelen helyzetbe került, és méltó a segítségére, ő mindent elkövet, hogy megvédje és megmentse.

Ő azonban nem csupán legenda.

Evan Smoaknak megvan hozzá a képessége és a forrásai is, hogy segítsen azokon, akiken senki más nem segít. Rendkívül veszélyes múltja van. Még gyerekként választották ki, hogy a szigorúan titkos Árva program részeként tökéletes, hivatalosan nem létező ügynökké – más szóval gyilkossá – neveljék és képezzék ki. Ő volt X Árva. Evan egy idő után szakított az ügynökséggel, és az ott tanultakat arra használta fel, hogy minden hidat felégessen maga után.

Most azonban valaki a nyomában van. Valaki, hasonló képességekkel és kiképzéssel. Valaki, aki ismeri X Árvát. Valaki, aki egyre közelebb és közelebb kerül hozzá, és kihasználja Evan gyengéjét – a Seholemberként végzett küldetését –, hogy megtalálja és kiiktassa őt.

És pontosan ezt is kapjuk. A kezdésben azt nézhetjük végig ahogy hősünk seholemberként tevékenykedik, majd szépen belecseppenünk egy olyan kiterjedt macska egér játszmába némi eredettörténetet. A végére pedig annyira megkavarja az embert, hogy elkezd olyan kérdéseket feltenni amikre nemhogy a könyv de évek spirituális képzése sem tud választ adni. A könyv hangulata elindul a kellemesen hátborzongatótól és eljut arra a szintre amikor már a bőröd alatt ül és tényleg a létet kérdőjelezed meg miatta. Felfordul a világ és a szereplők valódi elhivatottságát kérdőjelezed meg a végén Igazi thriller hangulata van a filmnek és csak remélni tudom hogy a Bradly Cooperhez került jogokkal nem egy pocsék film fog készülni amit semmi értelme nem lesz megnézni majd a végén. A sorozatban jelenleg még két könyv szerepel és az információk szerint még várható kettő vagy három legalább.

De hogy milyenek is a szereplők? Nos leginkább három osztályba lehet őket sorolni, vannak a főszereplők vagy ugye esetünkben a többes szám miatt főbb szereplők, akik közül a legjobb Evan és a társul mellé szegődő Katrin tűnik ki, vannak az őket gátlók, ezek a „rossz” útra tért árvák, illetve vannak a másodlagos karakterek akiket csak arra találtak ki hogy legyen némi helyzetkomikum vagy súrlódás a történet folyamán. A történet több szálon mozog, amelynek egy közös pontja van Evan. Minden történés hozzá kötődik minden miatta történik és mindennek ő az oka. Vagy ő hárítja el a problémát vagy pedig miatta fordul rosszabbra a helyzet. Igazi eredettörténetről beszélünk ahol nincs is más fontos szereplő csak az aki már az első oldalon felbukkan. Ennek a karakternek ismerjük ki a legjobban a szándékait és indítékait hiába tudunk meg közbe többet az árvákról vele együtt. Evan különlegesebb őt máshogyan képezték ki és a többi sablonos adalék ami ilyenkor elő szokott jönni. Kellemes dolog a kicsit valósághoz kicsit jobban ragadó történetet megismerni egyszer egyszer. Mindenre megvan a tökéletes és a való világban is megtalálható magyarázat, és ahhoz sem kell túlzottan messzire menni hogy elképzelhető legyen egy ilyen szervezet amely kiképzéseket folytat és Árvákból képzi a világ legjobb bérgyilkosait. Ha pedig ezeket szépen elkezdjük összerakni akkor könnyedén megkapjuk a történetet amit nemrég olvastam el.

Igazából kétféle embernek lehet ajánlani ezt a könyvet, aki szereti az ijesztőbb és gondolkodtatóbb könyveket illetve annak aki szereti a nyomozós regényeket, és nem ijed meg egy olyan filmtől vagy könyvtől amiben kétszer előugrik valaki a sarok mögül, hiszen egyáltalán nem az ijesztésen hanem az agyad leghátsó részébe mászáson van a hangsúly. És nem csak ez hanem a tény hogy gyakorlatilag nem lehet a könyvet letenni. Ezek együtt plusz az átlag Best Seller árnál láthatóan kisebb összeget tartalmazó árcédula hibátlan nyári olvasnivalóvá teszi amire még a gatyánk sem fog rámenni. Viszont sajnos nagyon arra építkezett hogy ez egy sorozat lesz és az elvarratlan szálak csak újabb kérdéseket vetnek fel.

Megosztás
Közzétette:
brarid

Legfrissebb bejegyzések

Beat Slayer – Játékteszt

Hackelj és slashelj ritmusra!

2024-05-13

Vampire Therapist – betekintő

Vampire Therapist, mert a halhatatlan vérszívóknak is oda kell figyelniük a mentális egészségre.

2024-05-09

A kaszkadőr – Filmkritika

Az utóbbi idők egyik legjobb, kifejezetten mozivászonra készített akció-vígjátéka megy a mozikban, vétek lenne kihagyni…

2024-05-09

Kill It with Fire 2 – Játékteszt

Arachnofóbok bosszúhadjárata

2024-05-09

The Planet Crafter – játékteszt

A The Planet Crafter egy terraformálós csavarral az túlélő sandboxból egy bolygóformáló élményt alkot!

2024-05-08

Children of the Sun – Játékteszt

Stílusos puzzle játék egy mesterlövész lánnyal.

2024-05-07