The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV játékteszt

A Cold Steel játékok lezárása a Trails of Cold Steel 4-gyel történt, amely egy izgalmas fejezet a széria két évtizedes történetében. Már a Trails of Cold Steel 3 tesztben kifejtettem a Trails játékok hosszú történetét, amely történtetben a Trails of Cold Steel 4 egy történetszakasz lezárásaként szolgál.

A Trails of cold steel 4 néhány héttel a Trails of Cold Steel 3 befejezése után veszi fel a fonalat, amikor a világ a végéhez közeledik, a főhősünk továbbra is Rean Schwarzer lesz, aki azon ellenfél karmai közé került, aki évek óta összeesküvést szőtt egész Erebonia ellen. A történetmesélés nagyban változik, ugyanis rengeteg perspektívából fogjuk nyomon követni az eseményeket: több, mint 30 szereplőt fogunk ugyanis irányítani különböző körülmények között, miközben a sztori rengeteg elvarratlan szála elvarrásra kerül, visszanyúlva egészen a Trails in the Sky Estellejéhez és Joshuájához.

A játék során a Trails széria ismerői sokkal több nosztalgiát kapnak majd, mint a harmadik rész során, ugyanis a nagybetűs fináléra visszahoztak rengeteg szereplőt a korábbi címekből, ezáltal rengeteg karakter tűnik majd fel, akiknek semmi közük a Cold Steel részekhez. Tény, hogy a három előző Cold Steel játék karakterei természetesebben beleillenek a finálé forgatókönyvébe, mint a többi játék szereplői, de még mindig egy olyan narratíváról beszélünk, amely évtizedekre nyúlik vissza és a legújabb fejezeteiben mindig megpróbálja túllicitálni saját magát, továbbra is ragaszkodva a saját maga által lefektetett alapokhoz. A rengeteg régi szereplő mellé azért számos új karaktert is bemutat a Trails of Cold Steel 4, ezzel pedig kapcsolatok, okok és okozatok már-már átláthatatlanul sűrű hálóját vonultatja fel, amelyek az egy lélegzetelállító finálé felé konvergálnak, melynek hatása akkor is érezhető, ha az ember csak a Cold Steel részeket ismeri különösebben.

A Trails of Cold Steel 4 sok tekintetben tekinthető a Cold Steel 3 második részének: a két cím ugyanis mind technikai, mind tartalmi szempontból szinte teljesen megegyezik. Japánban eredetileg egy év különbséggel jelentek meg – a Cold Steel 3 2017-ben, a Cold Steel 4 2018-ban -, ez a narratívát nézve egy remek döntés volt, ugyanis ezt a lezárást megérdemelték mind a sorozat követői, mind a karakterei. Azonban azt eredményezi, hogy a játékmenetében a két cím gyakorlatilag megegyezik, néhány apró kivételtől eltekintve. A felfedezés ugyanígy működik, és lehetővé teszi számunkra, hogy a lineáris narratívától független pillanatokban elvesszünk a játék világában, ismételten. Az előző játékokhoz hasonlóan itt is fontos a karakterek közötti kötelékek építése és persze a készletünk rendben tartása, amelyben számos kereskedés lesz a segítségünkre.

A harcrendszer teljesen megegyezik a Cold Steel 3 harcrendszerével, csak a korai és középső szakaszában kiegyensúlyozottabb, köszönhetően a Break mechanikának, ami lehetővé teszi az ellenfelek rövid ideig tartó hatástalanítását. Egy érdekes újdonság a Cold Steel 2 féle Lost Arts visszatérése, gyakorlatilag a játék legerősebb varázslatai (melyekre mellékesen szükségünk lesz a játék „true ending” -jének megszerzéséhez), és amelyek az előző címből hiányoztak.

Megosztás
Közzétette:
Shaxx

Legfrissebb bejegyzések

The Planet Crafter játékteszt

A The Planet Crafter egy terraformálós csavarral az túlélő sandboxból egy bolygóformáló élményt alkot!

2024-05-08

Children of the Sun – Játékteszt

Stílusos puzzle játék egy mesterlövész lánnyal.

2024-05-07

Sker Ritual játékteszt

Túlélő lövölde, mely a Call of Duty zombis módjából és a Killing Floor játékokból merít…

2024-05-06

Bellwright Korai Hozzáférés betekintő

Mosd tisztára a neved a Bellwright túlélő kalandjátékban!

2024-05-05

Befutott a Transformers Egy animációs film magyar nyelvű előzetese

Érdekes produkciónak érkezik ez a Transformers Egy, amely október 10-től lesz látható itthon. Az animációs…

2024-05-04