Hardverhírek

Kodi – avagy hogyan legyen otthoni médialejátszónk fillérekből?

4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Számos médialejátszó közül választhatunk, ha szeretnénk gondoskodni otthonunkban a szórakozatásról. Ezek az eszközök alkalmasak a képek, a videók, a sorozatok, de zenék és további médiatartalmak lejátszásáról is. Nagyon sok a kínai gagyi, de számos olyan megoldás is kapható, amelyek ugyan a maguk kategóriájában még csak-csak elmennek, viszont bizonyos területeken így is megkötik a kezünket, például azért, mert elsődlegesen egy adott szolgáltató (pl. Amazon vagy Apple) szolgáltatásait részesítik előnyben. Aztán ott vannak maguk a tévé- és internetszolgáltatók is, akik a saját médiaboxukat szeretnék ránk erőltetni, amelyek a legtöbb esetben lomha szörnyetegek, feleannyit sem tudnak, mint amire szükségünk lenne, ráadásul plusz egy távirányítót igényel a használatuk.

A jelen írás során mi nem az elvakult Apple TV-hívőket szeretnénk megtéríteni, és nem is arról zengenénk ódákat, hogy a Google Chromecastnál van jobb megoldás is. Csupán annyi a célunk, hogy egy kicsit tágítsuk a horizontot azon olvasóink számára, akik még nem ismerkedtek meg a Kodi világával.

A Kodi ugyanis telepíthető bármilyen androidos eszközre, és szinte bármilyen számítógépre, fusson azon macOS, Linux vagy Windows. Ha pedig már fut a szoftver, elérhető benne minden zenénk, filmünk, tv-sorozatunk, fényképünk, rögzített tévéadásunk, valamint a számtalan bővítményen keresztül szinte bármilyen előfizetett szolgáltatás (Netflix, Spotify, HBO Go, csak hogy a hazai legnépszerűbbeket említsük) és még sok egyéb tartalom (pl. YouTube). Ami a legfontosabb: a Kodi teljesen ingyenes szoftver, ráadásul ha eszközünket HDMI-kábellel csatlakoztattuk a tévéhez, akkor a tévé távirányítójával tudjuk vezérelni (vagy éppen okostelefonról, ha az jobban kézre áll).

Természetesen a szoftver tud magyarul, és szinte korlátlan mértékben bővíthető, ráadásul egy óriási közösség foglalkozik azzal, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek száma napról napra bővüljön. Ha valaki rendelkezik otthon androidos eszközzel, akkor a legegyszerűbben úgy tudja kipróbálni a működését, ha telepíti a megfelelő appot a Play Áruházból. Perceken belül máris működőképes állapotában lesz elérhető a teljes szoftver. (Ha esetleg mégsem jön be, ugyanilyen gyorsan meg lehet tőle szabadulni.)

Mi azonban azt javasoljuk, hogy érdemesebb beruházni egy filléres áron kapható Raspberry Pi 4-re, amely nem csupán óriási számítási kapacitást nyújt, de mellette kicsi a mérete, energiatakarékos, és mégis 4K-s felbontást tesz elérhetővé, ráadásul két HDMI-kiemenettel rendelkezik. Ha erre telepítjük a Kodit, máris lesz egy teljes körű szórakoztatóközpontunk a nappalinkban, amely ötödakkora helyet foglal, mint bármelyik másik médiabox, tudásában pedig képes bármelyiket lekörözni. Az intenzív használat miatt azért érdemes gondoskodni a megfelelő hűtéséről is, főleg ha zárt helyre, például tévészekrénybe tettük. A Kodi telepítése pedig néhány egyszerű lépésben, teljesen magyar nyelvű felületet használva végezhető el. Ettől a perctől kezdve már páratlan szabadság és rugalmasság mellett élvezhetjük a kedvenc műsorainkat és felvételeinket otthonunk kényelméből.

Így a járványhelyzet fennállásának ideje alatt is könnyedén és nem mellesleg olcsón gondoskodhatunk az otthoni szórakoztatásról.

Legfrissebb bejegyzések

ArcRunner játékteszt

Cyberpunk stílus, Risk of Rain 2-höz hasonló játékmenet: ezek kombinációját kínálja az ArcRunner!

2024-04-29

The Magical Mixture Mill – Játékteszt

Kalandorok, vándorok, térjetek be bátran, rengeteg bájital van eme méretes gyárban.

2024-04-26

Micegard – betekintő

Kis egerek, nagy csaták.

2024-04-22

Megérkezett a Képzeletbeli barátok legújabb előzetese

Befutott a Rayn Reynolds-gyerekfilm, a Képzeletbeli barátok legújabb szinkronos előzetese. Avagy májusban érkezik a Szörny…

2024-04-21

Lotus Lantern: Rescue Mother játékteszt

A Hades nyomát követve a Lotus Lantern Rescue Mother egy remek kínai mitológián alapuló rougelike…

2024-04-17

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV játékteszt

Egy történetszakasz lezárul a Trails of Cold Steel 4 új, Playstation 5 verziójában!

2024-04-08