Filmhírek

Aktuális mozipremierek 47. hét

5 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Nézzük, milyen filmeket láthatunk november 22-től a mozikban:

A diótörő és a négy birodalom
(The Nutcracker and the Four Realms)

amerikai családi kalandfilm, fantasy, 99 perc

Premier: 2018. november 22.

Clarának csupán egy kulcsra van szüksége. Egy kulcsra, aminek nincs párja, mert ez nyitja a dobozt, ami felbecsülhetetlen ajándékot rejt néhai édesanyjától. A keresztapja éves ünnepi bálján a kislány egy aranyfonálhoz jut, ami elvezeti őt az áhított kulcshoz – aminek rögvest nyoma is vész egy különös, rejtelmes párhuzamos világban. Odaát Clara találkozik egy Philip (Jayden Fowora-Knight) nevű katonával, egy sereg egérrel és három birodalom kormányzóival. Clarának és Philipnek az ominózus negyedik birodalom területére kell merészkedniük, amit egy zsarnok irányít, hogy visszaszerezzék a kulcsot és visszaállítsák a harmóniát e bizonytalan világban.E.T.A. Hoffman klasszikus történetéből a Csokoládé és az Egy kutya négy élete Oscar-díjra jelölt rendezője készített filmet a Disney legjobb hagyományaival. A karácsonykor érkező fantasy főszereplője az Alkonyat-sorozatban és a Csillagok közöttben feltűnt Mackenzie Foy, partnerei mások mellett az Oscar-díjra jelölt Keira Knightley, valamint az Oscar-díjas Helen Mirren és Morgan Freeman.

 

Nyughatalan özegyek
(Widows)

angol-amerikai krimi, dráma, thriller, 128 perc

Premier: 2018. november 22.

Négy nő, akikben nincs semmi közös – pusztán egy dolog: az adósság, ami halott férjeik alvilági tevékenysége után maradt. Napjaink Chicagójában, egy zaklatott korban Veronica (az Oscar-díjas Viola Davis), Alice (Elizabeth Debicki), Linda (Michelle Rodriguez) és Belle (Cynthia Erivo) maguk kívánják alakítani sorsukat; együtt igyekeznek változtatni szorult helyzetükön és biztosítani jövőjüket, szembeszállva néhai férjeik ellenségeivel. Az Oscar-díjas Steve McQueen (12 év rabszolgaság) rendezésében és a Holtodiglan szerzője, Gillian Flynn forgatókönyvéből készült, bűnnel, szenvedéllyel és korrupcióval átitatott film további szereplői Colin Farrell, az Oscar-díjra jelölt Daniel Kaluuya, az Oscar-díjra jelölt Jacki Weaver, az Oscar-díjas Robert Duvall és az Oscar-díjra jelölt Liam Neeson.

Styx – Hamis szelek
(Styx)

német dráma, 94 perc

Premier: 2018. november 22.

A film az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában debütált és a Lux-díj finalistái között szerepel, valamint az Europa Cinema Label (Berlinale) díjjal is rendelkezik. Rike (Susanne Wolff), egy középkorú európai doktornő, aki tökéletesen mintázza meg mindazt, amit a nyugati emberről gondolunk: intelligens, magabiztos, eltökélt és határozott. Régóta dédelgetett álma, hogy egyedül keljen útra vitorlásával az Atlanti-óceánon fekvő Ascension-szigetre. Az álomnyaralás gondolata hamar szertefoszlik, amikor egy hatalmas vihar után egy léket kapott halászhajó mellett találja magát. Emberek százai vannak életveszélyben. Rike olyan problémával szembesül, amelynek megoldását nem tanítják egyetemeken.A rendező egy jóléti társadalomból kiszakadt nő történetén keresztül egy aktuális társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. Benedict Neuenfels – aki az Oscar-díjas Pénzhamisítókat is fényképezte – kompozíciói kiválóan érzékeltetik, hogy milyen kiszolgáltatott is az ember a természet erőivel szemben. Susanne Wolff lenyűgöző alakítása pedig felkiáltó jel civilizációnk közönyének tarthatatlanságára.

Paranormal Drive
(Маршрут построен (Marshrut postroen))

orosz horror, thriller, 85 perc

Premier: 2018. november 22.

Egy családi vita a feleség halálával végződik. A férj, miután feldarabolta a testet, a kocsija csomagtartójába rejti, hogy majd később megszabaduljon tőle. Annak ellenére, hogy megpróbálja elkerülni a rendőröket, rövidesen mégis letartóztatják. Andrey és Olga nem hiszik el mekkora szerencséjük van. Sikerült nagyon jó áron venniük egy használt autót, pont olyat, amiről mindig is álmodtak. Még nem tudják, hogy belesétáltak egy csapdába. Valaki más is van az autóban… valaki, aki pokollá fogja tenni a hátralévő utat…

 

Misson Kathmandu: The Adventures of Nelly & Simon

kanadai animációs vígjáték, kalandfilm, 85 perc

Premier: 2018. november 22.

Simon, a fiatal antropológus és Nelly, az újonc nyomozó útjai keresztezik egymást egy titokzatos lény körüli nyomozás során.  Rövidesen pedig életük egyik legnagyobb kalandjában találják magukat.

Cinema Paradiso
(Nuovo cinema Paradiso)

olasz-francia romantikus dráma, 123 perc

Premier: 2018. november 22.

A kis Salvatore rajong a filmekért. Ha csak teheti, minden idejét a moziban tölti. A Cinema Paradiso az otthona, itt tölti az időt legszívesebben. A vetítőterem és a gépház serdülőkorának legfontosabb helyszínei, ahol meghatározó élményekben van része. A folyton ott tüsténkedő fiú különös barátságot köt a mozigépésszel, Alfredóval, aki tanácsokkal látja el a szerelemről, és az élet nagy dolgairól. Salvatore a Cinema Paradisóban segít a mozigépésznek egészen addig a napig, amikor a mozit tűzvész pusztítja el… A film készültének 30. évfordulóján, felújított digitális kópiáról ismét mozikba kerül a legendás film.

 

Van Gogh – Búzamezők és borús égbolt
(Loving Vincent)

olasz ismeretterjesztő film, 70 perc

Premier: 2018. november 22.

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódjában Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején. Miközben a film végigköveti a műgyűjtő nő életútját, végigvezeti a nézőket a De Huge Veluwe Nemzeti Park területén található Kröller-Müller Múzeum páratlan építészeti csodáján és a benne megtalálható felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon. Van Gogh egzisztenciális és lelki vívódásai testvére, Theo leveleinek egy-egy bekezdésén keresztül tárulnak fel a filmben, amely Párizstól Provence-ig a festő különböző lakhelyeire is elkalauzolja a nézőket. Az alkotás vezérfonalul szolgáló másik kiállítás a vicenzai Basilica Palladiana „Búzamezők és borús égbolt között” című tárlata, amely negyven festményt és nyolcvanöt rajzot vonultat fel a Kröller-Müller Múzeum gyűjteményéből. A film különlegessége, hogy átfogó módon mutatja be mind a gyűjteményeket, mind a művészet iránti lángoló szenvedélyt, ami a létrejöttéhez vezetett. Amellett, hogy Van Gogh művészetét és zsenialitását hivatott elmondani, segít megérteni a rajz fontosságát is a művészeti stílusában. Bár látszólag ösztönszerűen megalkotott, festményeinek létrejöttét hosszú felkészülési folyamat előzte meg és ennek eredményeképp vázlatok helyett már önmagukban is kész művészeti alkotások születtek, amelyekben már megtalálhatóak a festményeire oly jellemző töredezett vonalvezetések. A film premier előtt már november 1-től látható az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán.

Film Farm

magyar film

Premier: 2018. november 22.

A Film Farm egy évente mozikba kerülő 2 órás válogatás a legizgalmasabb hazai rövidfilmekből. Idén a második ilyen válogatást láthatja a közönség országszerte a vásznakon.

0 hozzászólás

Legfrissebb bejegyzések

ArcRunner játékteszt

Cyberpunk stílus, Risk of Rain 2-höz hasonló játékmenet: ezek kombinációját kínálja az ArcRunner!

2024-04-29

The Magical Mixture Mill – Játékteszt

Kalandorok, vándorok, térjetek be bátran, rengeteg bájital van eme méretes gyárban.

2024-04-26

Micegard – betekintő

Kis egerek, nagy csaták.

2024-04-22

Megérkezett a Képzeletbeli barátok legújabb előzetese

Befutott a Rayn Reynolds-gyerekfilm, a Képzeletbeli barátok legújabb szinkronos előzetese. Avagy májusban érkezik a Szörny…

2024-04-21

Lotus Lantern: Rescue Mother játékteszt

A Hades nyomát követve a Lotus Lantern Rescue Mother egy remek kínai mitológián alapuló rougelike…

2024-04-17

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV játékteszt

Egy történetszakasz lezárul a Trails of Cold Steel 4 új, Playstation 5 verziójában!

2024-04-08