Hardvertesztek

Windows 10 telepítése az Ockel Sirius B-re

7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Amennyiben kíváncsiak vagytok az előzményekre, és szeretnétek megtudni, mit tud pontosan a hardver, azaz az Ockel Computers Sirius B elnevezésű pocket pc-je, olvassátok el a videós hardvertesztünket!

Windows 10 telepítése
Megkaptuk tehát az operációs rendszer nélküli Sirius B-nket, ám nincs rajta operációs rendszer (vagy kipróbáltuk az Ubuntut rajta, és szeretnénk visszatérni Win 10-re – erről részletesen a cikk végén írunk). Aggodalomra semmi ok! A Windows 10 ugyanis kb. egy órányi nem túl nehéz munkát követően máris ott figyel majd vadonatúj pocket pc-nken, és pillanatok alatt elkezdhetjük azt belakni. Az alábbiakban az ehhez szükséges lépéseket vesszük sorra.

Előkészületek
Az alábbi lépések mind azt feltételezik, hogy rendelkezünk egy megfelelően előkészített rendszerrel, van vezetékes USB-s billentyűzetünk, illetve egy külső optikai meghajtónk, vagy egy legalább 8 GB-os pendrive-unk.

  • Elsőként is el kell készítenünk a bootolható lemezünket. A Windows 10 ISO-ja letölthető a Microsoft szervereiről a Media Creation Tool segítségével (innen beszerezhető), és ez a legegyszerűbb módja a telepítésnek. Ennek használatához legalább Windows 8.1-es vagy újabb rendszert kell használnunk egy másik számítógépen.
  • Az elindítását követően válasszuk a Telepítési adathordozót készíteni egy másik géphez lehetőséget, majd ügyeljünk arra, hogy bármilyen kiadását és nyelvét is választjuk a Windowsnak, mindenképpen a 32 bites verziója legyen megadva. (Black Cherry modell esetén viszont a 64 bites lehetőség kiválasztása a javasolt.)
  • Hacsak nem optikai lemezre szeretnénk kiírni az ISO-fájlt, válasszuk az USB-s flash meghajtót az adathordozó típusánál, majd válasszuk ki a listában a kiszemelt pendrive-ot.
  • A letöltés és a rendszerindításra alkalmas pendrive elkészítése innentől automatikusan végbemegy.
  • Ha befejeződött a művelet, érdemes letöltenünk magára a pendrive-ra a Sirius B teljes drivercsomagját, illetve a Wi-Fi és a Bluetooth illesztőprogramját. Ezek elérhetők innen (Sirius B Complete Driver Set-WIN10.rar, Bluetooth Driver Sirius B.exe, illetve Wifi driver Sirius B.exe). A RAR-fájlt javasolt még most gyorsan kicsomagolni.

Megjegyzés: Más ISO-forrás vagy egyéni lemezképek kiírása is lehetséges, a Rufus használatával. Itt ügyeljetek arra, hogy az ISO kiválasztása után mindenképpen állítsátok be a GPT partíciós sémát, ugyanis nálam csak ezzel vált bootolhatóvá a pendrive a Sirius B esetében. Természetesen a Windows 10 ISO-fájlja Linux alól is felmásolható egy pendrive-ra, amely utána bootolhatóvá tehető, de ennek módja már haladó szintű műveletnek számít, ezért útmutatónk nem terjed ki rá.

Ha kész a pendrive (vagy az optikai lemez), most már nincs más hátra, mint elindítani a telepítést.

Telepítés
Csatlakoztassuk a pendrive-unkat (vagy a külső optikai meghajtót) a Sirius B-hez, a másik USB-porthoz pedig egy vezetékes billentyűzetet, és máris indulhat a telepítés!

Hogy miért nem vezeték nélküli eszközöket használunk? Azért, mert a BIOS ezeket nem képes felismerni és inicializálni.

  • Kapcsoljuk be az eszközt a bekapcsológombbal.
  • Nyomjuk le az F7 billentyűt az indításkor. A biztonság kedvéért többször is lenyomhatjuk, főleg akkor, ha elsőre nem sikerült megjelenítenünk a rendszerindítási menüt. (A szükséges módszer ugyanaz, mint amikor egy gépen a BIOS-ba vagy a boot menübe szeretnénk belépni.)
  • A megjelenő menüben válasszuk ki a csatlakoztatott pendrive-unkat (vagy optikai meghajtónkat), és nyomjuk le az Entert.
  • Elindul a Windows 10 telepítője, amelynek használata során már kompatibilis vezeték nélküli eszközöket is igénybe vehetünk, vagy billentyűparancsokkal (ALT + a szövegben aláhúzott betű) is navigálhatunk.
  • Innentől a telepítés menete semmiben nem különbözik a bármely más számítógépen tapasztalt lépésektől.

Tipp: Hacsak nincs valamilyen okból szükség bármilyen, az eszközön tárolt adatra, érdemes az Egyéni telepítést választani, majd törölni az összes meglévő partíciót a lemezen, és a teljes szabad területet felhasználni a telepítéshez, hiszen a 32 GB-os háttértár több mint felét elfoglalja majd az operációs rendszer. Ha minden partíciót töröltünk, akkor úgy kell kinéznie a listának, mint a jobb oldalon látható képen. Ezt követően már csak a Tovább gombra kell kattintanunk a telepítés folytatásához.

Illesztőprogramok telepítése
Ha sikerült feltelepítenünk a rendszert, konstatálhatjuk, hogy még rengeteg eszközünk működésképtelen. Itt jön a képbe a korábban a telepítőlemezre felmásolt drivercsomag.

  • Ha kibontottuk a RAR-t, találunk benne egy Primary és egy Secondary mappát. Ha a szerencsésebb felhasználók közé tartozunk, akkor nincs más dolgunk, mint az elsődleges mappában található Setup.exe-t elindítani, és máris feltelepül a gépre minden főbb illesztőprogram.
  • Ha a kevésbé szerencsések közé tartozunk, akkor egy hibaüzenet fogad minket (‘String ID’ error), és az egyes illesztőket egyenként kell feltelepítenünk. Ehhez meg kell nyitni az Eszközkezelőt (a Start menüből, vagy a Windows + X billentyűparanccsal elérhető menüből), és az egyes felkiáltójellel jelölt komponensekre jobb gombbal kattintva az Illesztőprogram frissítése parancsot kell választanunk. Itt az automatikus helyett a manuális drivermegadási módot (Illesztőprogramok keresése a számítógépen) kell választanunk. A megjelenő ablakban meg kell adni a Primary mappa helyét, be kell jelölni az Almappákban is beállítást, majd a Továbbra kattintva a Windows szépen feltelepíti az egyes illesztőprogramokat.
  • Miután ezt minden problémás (felkiáltójeles) eszköznél eljátszottuk (és szükség esetén újraindítgattuk a rendszert), akkor még futtatnunk kell a Secondary mappában található telepítőt is.
  • Mostanra minden eszköznek működőképesnek kell lennie – az egyedüli kivétel a Wi-Fi, illetve esetleg a Bluetooth lehet. Ennek orvoslására szolgál a beszédes nevű két EXE a korábban letöltött fájlok között, és ha ezek telepítésével is megvagyunk, egy teljesen működőképes rendszerrel kell rendelkeznünk.

BIOS frissítése (ha korábban Linux volt a gépen)
Érdekes koncepció, hogy a Sirius B esetében a készítők úgy döntöttek, a Windows 10 32 bites, az Ubuntu 64 bites verzióban futtatható, de gyanítom, hogy az elérhető drivereknek is köze lehet ehhez. Mindenesetre, ha a gépen korábban Linux volt megtalálható, akkor a Windows telepítése előtt újra kell flashelnünk a BIOS-t, hogy 64 bites helyett 32 bites módú telepítést tegyen lehetővé.

  • Első lépésként is fel kell másolnunk a letöltött, majd kitömörített fájlokat egy pendrive gyökérmappájába. (Az egyszerű flashelés érdekében a fájloknak a meghajtó legfelső mappájában kell lenniük, nem szabad őket bármilyen más mappába másolni.)
  • Ezután a pendrive-ot csatlakoztatni kell a Sirius B-hez, illetve egy vezetékes billentyűzetet is csatlakoztatnunk kell a géphez.
  • Nyomjuk le az F7 billentyűt az indításkor. A biztonság kedvéért többször is lenyomhatjuk, főleg akkor, ha elsőre nem sikerült megjelenítenünk a rendszerindítási menüt. (A szükséges módszer ugyanaz, mint amikor egy gépen a BIOS-ba vagy a boot menübe szeretnénk belépni.)
  • A megjelenő képernyőn az UEFI: Built-in EFI Shell lehetőséget kell kiválasztani, mire elindul egy parancssor.
  • Itt az fs0:, fs1:, fs2:, fs3: valamelyikét kell beírnunk annak függvényében, hogy a rendszer hányas számú meghajtóként azonosította a pendrive-unkat. A parancssor indításakor megjelenik a meghajtók listája, így ha ebben felismerjük a pendrive-unk nevét, akkor már tudni fogjuk, melyiket válasszuk, de ha nem így lenne, azzal sem okozhatunk nagy kárt. A lényeg, hogy a megfelelő számú meghajtó jelének beírása után a dir parancsot kiadva a pendrive-ra másolt fájlokat lássuk (fparts.txt, fpt64.efi, smt.bin).
  • Ha a dir parancsot követően látszanak a fájlok, adjuk ki a következő parancsot:
    fpt64.efi -f smt.bin -rewrite
  • Ha befejeződött a flashelés, írjuk be a parancssorba az exit parancsot.
  • Az újraindítást követően megjelenik a BIOS-képernyő. Válasszuk ki az utolsó lapját, majd a Save and Exit parancsot.
  • Mostantól 32 bites BIOS van a gépen, így a fentiekben leírt telepítési módszerrel lehet rá telepíteni Windows 10-es rendszert.

FIGYELMEZTETÉS! A BIOS flashelése során ne kapcsold ki és ne húzd ki a gépet, ugyanis ha a folyamat az áramellátás hiányában megszakad, akkor csak a gyártónak visszaküldve lehet orvosolni a felmerülő problémákat, és a Sirius B nem lesz több, mint egy designos, dekoratív féltégla. Mi szóltunk!

Legfrissebb bejegyzések

The Magical Mixture Mill – Játékteszt

Kalandorok, vándorok, térjetek be bátran, rengeteg bájital van eme méretes gyárban.

2024-04-26

Micegard – betekintő

Kis egerek, nagy csaták.

2024-04-22

Megérkezett a Képzeletbeli barátok legújabb előzetese

Befutott a Rayn Reynolds-gyerekfilm, a Képzeletbeli barátok legújabb szinkronos előzetese. Avagy májusban érkezik a Szörny…

2024-04-21

Lotus Lantern: Rescue Mother játékteszt

A Hades nyomát követve a Lotus Lantern Rescue Mother egy remek kínai mitológián alapuló rougelike…

2024-04-17

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV játékteszt

Egy történetszakasz lezárul a Trails of Cold Steel 4 új, Playstation 5 verziójában!

2024-04-08

Gord – Játékteszt

Túlélő városépítés egy szláv folklór inspirálta világban.

2024-04-07